Red Bull Stratos počinje u Roswellu
0

FOTO+VIDEO / Felix Baumgartner spreman za slobodni pad sa ruba svemira

Sarajevo-x.com
Zajedno sa timom stručnjaka, austrijski ekstremni sportista Felix Baumgartner spreman je da odgovori na izazov pred kojim se nalazi misija Red Bull Stratos. On namjerava da iskoči iz balona u stratosferi sa visine od 36 576 metara i izvede rekordni slobodan pad. Baumgartner želi da postane prva osoba koja će probiti zvučni zid van sigurnosti letjelice, dok će istovremeno prikupljati podatke koji do sada nisu bili poznati, a u svrhu unaprjeđenja medicinskih istraživanja. Nakon testiranja u vakuumskoj komori u Teksasu, misija se približava svojoj završnoj fazi u Roswellu u Novom Meksiku.

Tim Red Bull Stratosa vrši finalne pripreme za svoj pokušaj da obori 52 godine star rekord pukovnika Joea Kittingera, slobodni pad sa 31 333 metra visine koji je postavljen za vrijeme istorijskog projekta "Excelsior III" 1960. godine. Joe Kittinger je od samog početka kao savjetnik uključen u projekt Red Bull Stratos i ima ulogu mentora 41-godišnjem austrijskom sportisti.

Felix Baumgartner već je izveo brojne rekordne B.A.S.E. skokove na nekim od najspektakularnijih svjetskih lokacija, kao što je jedna od najviših zgrada na svijetu, toranj Svjetskog finansijskog centra T101 u Tajpeju. On je takođe izveo i jedan od B.A.S.E. skokova sa najmanje visine, skočivši sa statue Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru. Baumgartner je 2003. godine pomoću karbonskih krila pričvršćenih na svoje tijelo postao prvi čovjek koji je sa padobranom preletio Engleski kanal.

No, skok sa ruba svemira bit će iskorak u sasvim novu dimanziju čak i za Baumgartnera. To je korak u nepoznato. Tim vodećih tehničara i naučnika u proteklih je pet godina radio na razvoju opreme i sigurnosnih procedura neophodnih za bezbjedno okončanje misije.

Red Bull Stratos će pokušati da istovremeno obori četiri rekorda koja stoje neoborena više od 50 godina: najviši let balonom sa ljudskom posadom (36 576 metara), skok sa najviše tačke, prva osoba koja će probiti brzinu zvuka za vrijeme slobodnog pada, i najduži slobodni pad (oko 5 minuta i 30 sekundi).

Tim misije će sva svoja saznanja i otkrića na polju avijacije i aeronautike podijeliti sa svjetskom naučnom zajednicom. Kittingerova misija “Excelsior III” pokazala se vrlo korisnom u istraživanjima koja su dovela do povećanja sigurnosti boravka u područjima zemljine sfere koja graniče sa svemirom, kao i do poboljšanja svemirskih odijela. Fizičke mogućnosti čovjeka će ovom misijom dobiti novu definiciju. Cilj misije je da ostvari pomake u medicinskim naukama i doprinese razumijevanju opstanka u svemiru.

Za Baumgartnera, ovaj je projekt mnogo više od pukog pokušaja obaranja još jednog rekorda: "U ovoj misiji radi se o pionirskom radu. Možda se jednog dana ljudi osvrnu i kažu da su Felix Baumgartner i tim Red Bull Stratosa pomogli razvoju odijela koje nose u svemiru. Želimo da uradimo nešto za buduća pokoljenja."

Medicinski direktor Red Bull Stratosa, dr. Jonathan Clark, koji je bio doktor u posadama na šest Space Shuttle letova, želi da istraži efekte ubrzanja do supersonične brzine na ljude: “Uspostavićemo nove standarde za avijaciju. Nikada prije niko nije postigao brzinu zvuka a da nije bio u letjelici. Red Bull Stratos testira novu opremu i razvija nove procedure za boravak na tako velikim visinama kao i za izdržavanje tako ekstremnog ubrzanja. Cilj je unaprjeđenje bezbjednosti svemirskih posada kao i potencijalnih svemirskih turista.”

Art Thompson, inžinjer koji je pomogao u razvoju B-2 bombardera, je tehnički direktor Red Bull Stratosa. On je sa timom proveo testove u vakuumskoj komori u bazi u Brooks Cityju u Teksasu. Uspješno su simulirali let kapsule, sistem podrške pilotu i sistem instrumenata leta na visini od 34 442 metra. Thompson kaže: “Testiranje u komori bio je odlučujući trenutak za nas. To je najbliže što možete prići uslovima u svemiru a da ne napustite tlo. Uspjeli smo da provjerimo našu opremu i sada prelazimo na planiranje prvih probnih letova sa pilotom.”

Za vrijeme simulacije, Baumgartner je bio izložen izuzetno teškim uslovima, kakvi su inače na toj visini. Za vrijeme trosatnog uspona kapsule, tokom kojeg je temperatura pala 70 stepeni Celzijusa ispod nule, uvježbavao je komplikovano upravljanje kapsulom, strategiju izlaska iz kapsule i potencijalne hitne situacije. Kako je sam Baumgartner rekao: "Ovaj test bio je od ogromnog značaja za naše samopouzdanje. Uspjeh nam je dao dodatni motiv za izazove koji su tek pred nama."

Misija će, zbog povoljnih uslova, svoju završnicu imati u Roswellu. Ovo područje rijetko je naseljeno, ima neka od najboljih mjesta za polijetanje balona, a vrijeme omogućava nekoliko dobrih prilika za uspješno polijetanje.