Red Bull Stratos
0

VIDEO / Felix Baumgartner skočio s visine od 21.000 metara

Sarajevo-x.com
U misiji Red Bull Stratos je uspješno izveden prvi let kapsule s ljudskom posadom. Felix Baumgartner se sigurno spustio na zemlju iskočivši iz kapsule na visini od oko 21.800 metara iznad Roswella u saveznoj američkoj državi New Mexico.

Od polijetanja kapsule iz Roswella do spuštanja Felixa Baumgartnera na zemlju prošlo je 1 sat i 40 minuta. Kapsula je bila pričvršćena za nešto više od 50 metara visok balon od helija.

Cilj ovog leta je bio prvi put izvršiti testiranja u stvarnim uvjetima pa se kapsula s Felixom Baumgartnerom popela iznad takozvane Armstrongove linije. Radi se o nadmorskoj visini na kojoj je atmosferski pritisak toliko nizak da voda vrije na 37°C, tj. na uobičajenoj temperaturi ljudskoga tijela. Temperatura izvan kapsule je na ovoj visini oko -60°C, a bez svemirskog odijela čovjek u ovim uvjetima ne bi mogao preživjeti.

Kako bi uopće došao do Armstrongove linije, Baumgartner je morao proći još jednu pogibeljnu zonu, onu na samome početku uspona, u prvih tristotinjak metara, jer kada bi ovdje nešto pošlo po zlu, Felix ne bi imao dovoljno vremena za izlazak iz kapsule ili otvaranje padobrana.

Uspon i izlazak iz kapsule su tekli prema planu, a Felix je nakon skoka natrag prema zemlji padao brzinom od oko 587 km/h. Kasnije je izjavio da je najteže podnio hladnoću, jer je zbog ekstremno niske temperature jedva mogao pomicati ruke. Također se, izjavio je, mora naviknuti na nevjerovatne dimenzije svemira, jer nakon što je neko vrijeme padao prema zemlji, htio je otvoriti padobran, no tada je shvatio da se još uvijek nalazi na visini od preko 15.000 metara iznad zemlje.

Iako je ovo bio samo probni skok, Baumgartner je već ušao u historiju kao treća osoba koja je skočila s ove visine i preživjela. Prije njega to su 1960-ih godina uspjeli Rus Eugene Andrejev i Felixov mentor Joseph Kittinger.

Test u Roswellu je pokazao da i kapsula i divovski stratosferski balon funkcioniraju onako kako je planirano. Balon koji je rano ujutro, prije Felixova skoka, napunjen helijem, nakon skoka je daljinskim upravljanjem ispuhan, tačno prema planu. Kapsula je uz pomoć eksploziva odvojena od balona, a zatim se uz pomoć padobrana neoštećena spustila natrag na zemlju.

Sljedeći je korak još jedan probni skok s veće visine, a zatim slijedi ono što svi nestrpljivo iščekujemo – Felix Baumgartner će se balonom popeti u stratosferu te iskočiti na visini od 36.576 metara i padati slobodnim padom te prvi u povijesti vlastitim tijelom probiti zvučni zid prikupljajući pritom vrijedne znanstvene podatke koji će, prije svega, doprinijeti novim medicinskim dostignućima.