sport
6

Doajeni sportskog novinarstva zajedno sa Nalićem i Meškovićem zatvorili peti Simposar

Piše: O. T.
Božo Sušec (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Legendarni hrvatski komentator Božo Sušec i popularni hrvatski novinar Zdravko Reić zajedno sa trenerom/konsultantom reprezentacije Švedske Zlatanom Nalićem i bivšim golmanom Hajduka Rizahom Meškovićem zatvorili su peti Međunarodni sportski simpozij Simposar u Sarajevu.

Još jedno izuzetno zanimljivo izdanje Simposara, kojeg je obilježio dolazak legendarnog Davora Šukera, okončano je u sarajevskom Hotelu Evropa. Događaj koji već pet godina otkriva tajne pravih šampiona i otvara šansu svima da upoznaju legendarne sportiste do sada je okupio samu kremu sporta sa prostora bivše Jugoslavije (Dragan Džajić, Miroslav Ćiro Blažević, Aleksandar Petrović, Ivica Osim, Duško Vujošević, Željko Pavličević, Božidar Maljković...), ali i šire, jer 2013. godine je ovdje gostovao i osvajač Evropskog prvenstva 1984. godine Jean Tigana iz Francuske.

Ove godine na Simposaru su gostovali Don Showalter, Željko Pavličević, Željko Jerkov, Krešimir Antoći, Davor Šuker, Zlatan Nalić, Božo Sušec, Zdravko Reić, Dubravko Barbarić, Jasmin Baković i Rizah Mešković.

Posljednjeg dana svoje predavanje imali su popularni komentatori Božo Sušec i Sabahudin Topalbećirević koji su zajedno sa doajenom hrvatskog sportskog novinarstva Zdravkom Reićem evocirali uspomene sa najvećih evropskih i svjetskih takmičenja te pričali mnoge anegdote koji su specifične za ovaj posao. Poseban fokus bio je na poređenju novinarstva prije i poslije pojave interneta.

Kasnije uslijedilo predavanje Zlatana Nalića, trenera/konsultanta koji dugo godina radi u reprezentacijama Švedske gdje je kao član stručnog štaba mlade reprezentacije te zemlje osvojio Evropsko prvenstvo prošle godine. Nalić je tokom otvorenog razgovora sa novinarom Al Jazeere Ibrahimom Muratovićem i Zdravkom Reićem govorio o brojnim sportskim mitovima i načinima treniranja gdje je kroz brojne primjere pokazao koliko je današnji sport napredovao i izrastao u zasebnu nauku.

Svojim gostovanjem Simposar je uveličao Rizah Mešković, bivši golman Slobode, AZ Alkmaara i Hajduka s kojim je dva puta bio prvak Jugoslavije. Mešković je govorio o periodu provedenom u splitskom klubu kao i o tome kako je uopće došlo do odlaska u Hajduk.

Na kraju, organizatori su svojim predavačima uručili zahvalnice, a tom prilikom uručeno je u priznanje Edinu Džeki za velike uspjehe koje postiže igrajući za Romu i BiH, a priznanje je preuzeo njegov otac Midhat.