Nogomet
73

Antolić i Šuker gostovali na Simposaru: Borba protiv huligana i podsjećanje na Vatrene

Piše: O. T.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, legendarni Davor Šuker i Krešimir Antolić, direktor za sigurnost u GNK Dinamo, prilikom gostovanja na sarajevskom Simposaru govorili su o huliganizmu na ovim prostorima te se posjetili najljepših trenuraka nogometne reprezentacije Hrvatske.

Antolić je nakon 17 godina provedenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske počeo raditi u Dinamu gdje se, kako kaže, susreo da problemima koje do tada nije vidio.

"Nakon što sam 17 godina radio u Ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje sam radio na pronalasku počinilaca najtežih kaznenih djela, moram vam priznati da ove tri i po godine koje radim u Dinamu su pred mene stavile neke izazove s kakvim se ranije nisam susretao. Na ovim prostorima imamo problem što navijačke grupe žele upravljati klubovima što je u nekakvim normalnim standardima apsolutno neprihvatljivo", kazao je Antolić.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Onog momenta kada je preuzeo Modre, klub se nalazio pred izbacivanjem iz evropskih takmičenja. Vremenom utjecao je da se stvari dobrim dijelom riješe.

"U trenutku kada je Mamić napravio moj transfer Dinamo je bio na rubu izbacivanja iz evropskih takmičenja na tri godine iz tog razloga što su dijelovi navijača boreći se protiv Uprave kluba prepoznali da UEFA kažnjava uzvik 'Mamiću cigane odlazi iz svetinje'. Dakle, jedna organizacija koja sarađuje sa FARE-om (Nogomet protiv rasizma u Evropi) počela nas je prijavljivati za taj povik, a UEFA je to ocijenila kao razisam. I ušli smo u takozvani 'trokorak' koji je u konačnici značio izbacivanje Dinama iz evropskih takmičenja, a ne trebam objašnjavati šta bi to značilo za egzistenciju kluba. Mislim da smo taj problem riješili na duge staze. Međutim, naravno da su tu još neki drugi izazovi, jer se jedan manji dio i dalje ne miri sa postojećom situacijom u Dinamu i dalje nastoje napraviti problem", govori je Antolić.

On smatra da je problem itekako rješiv, jer postoji zakon koji pomaže u tome.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Klubovi trebaju zabraniti dolazak na stadion onima koji ugrožavaju drugima sigurnost i rade protiv svog kluba. Imamo jedan odličan zakon, a on se zove sprječavanje nereda na sportskim takmičenjima i koji organizatorima vrlo efikasno omogućava da kroz sistem prodaje ulaznica i kontrole ulaska na stadion onemoguće ulazak osobama koje je policija okarakterisala da su huligani C kategorije, to je najrizičnija, ili onima kojima je izrečena kazna da nikako ne smiju dolaziti na mečeve. Mi imamo 300 takvih. Oni su doveli do toga da Hrvatska pred izbacivanjem iz takmičenja. To se može riješiti", poručio je Antolić koji ističe da je Dinamo u zadnjih 10 godina platio oko jedan milion eura kazni te nekoliko puta pred praznim tribinama i da na svu sreću takvih situacija više nema.

O istim problemima govorio je i poznati splitski novinar Zdravko Reić koji je ponašanje navijača nazvao "tumorom".

"Ponašanje navijača u cijelij regiji je jedan tumor koji je teško odstraniti. Tu su zakazali društvo, policija, sudstvo i političari za koje tvrdim da smatraju da je bolje što se neredi dešavaju na stadionima nego na ulici", rekao je Reić te dodao: "Hajduk je prošle godine, dakle 2015., inkasirao od članstva 1.600.000 kuna, a platili su 1.700.000 kuna kazni. Znači, navijači koji kažu: 'Hajduk živi vječno, mi smo Hajduk' i tako dalje, oni čine štetu Hajduku. I Hajduk se ne distancira od njih. Hajduk sve to govori u nekom uvjetnom vremenu i govori da se makne vodstvo HNS-a".

Prisutnima se obratio i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1998. godine Davor Šuker koji je spomenute godine sa Hrvatskom osvojio bronzanu medalju. Hrvatska je u polufinalu pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića sa 2:1 poražena od Francuske koja je kasnije osvojila titulu. Vodstvo Hrvatskoj donio je Šuker, ali je za preokret Galskih pijetlova pogodio Lillian Thuram koji je tako postigao svoja jedina dva gola za nacionalni tim. Međutim, Šuker, prisjećajući se Mundijala, ne žali, jer snovi su ispunjeni.

Šuker za Klix.ba: Drago mi je što me Džeko prestigao jer najviše cijenim golgetere

"Nogomet je čudo. Svjetsko prvenstvo? Pa ljudi, ja sam bio sretan u Osijeku na mojim livadama kad smo igrali turnir A,B, C i D razred. I biti prvi strijelac toga. A sad igraš na Svjetskom prvenstvu. Pa šta ti treba? Treba ti dres, lopta i igraš 11 na 11. Mi smo uvijek igrali bolje protiv velikih. Jer, šta su oni za nas? Nemaš šta izgubiti, možeš samo dobiti. Ćiro Blažević će uvijek biti treći trener svijeta. Da li smo mogli nešto bolje, pobijediti Francuze, vodili smo sa 1:0? Izgubili smo od jedne reprezentacije svijeta. Samo su Petit i Deschamps i još dvojica bili čisti Francuzi. Ono ostalo je reprezentacija svijeta. Igramo protiv domaćina i što je najgore i čega se sjetim u noći kada ne mogu spavati, a to je Lillian Thuram. Zabio je dva gola samo nama na Svjetskom prvenstvu. Ali, Svjetsko ili Evropsko prvenstvo, pa sada bih išao i igrati", rekao je Šuker.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Legendarni Šuker je pred kraj na scenu pozvao trenericu SFK Sarajevo Samiru Hurem te sa njom razgovarao o ženskom fudbalu u BiH pri čemu je izrazio želju da pruži svoju pomoć. Hurem je poručila da je ženski fudbal u BiH u ekspanziji i da uz malo pomoć naš fudbal može napraviti izuzetne rezultate.

Na kraju, organizatori Simposara uručili su zahvalnice legendarnom Ivici Osimu, zatim Jasni Katalinski, supruzi pokojnog Josipa Katalinskog, kao i trenerici SFK Sarajevo, ženskog kluba koji je ove sezone ispao u šesnaestini finala Lige prvaka. Zahvalnice su uručene i Davoru Šukeru te HNS-u zbog izuzetnih rezultata.