Završen Simposar 2013.
1

Tigana: Sa Maradonom sam lako izlazio na kraj, ali Sušiću ništa nisam mogao

FENA
Jean Tigana (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Drugi međunarodni sportski simpozij "SimpoSar 2013.", pod radnim sloganom "Svijet voli pobjednike", večeras je završen u hotelu "Europe" u Sarajevu predavanjem nekadašnjeg slavnog francuskog nogometaša, a danas vrhunskog trenera Jeana Tigane.

On je govorio o početku "zlatnih godina" francuskog nogometa, 80-im godinama prošlog vijeka.

"Pravi početak naše generacije bio je 1982. tokom Svjetskog prvenstva u Španiji, a sve je kulminiralo na Evropskom prvenstvu 1984. u našoj zemlji kada samo predvođeni Michelom Platinijem, Luisom Fernandezom i Alainom Giresseom osvojili naslov", kazao je Tigana, koji je u dresu "tricolora" nastupao od 1980. do 1987. godine, odigravši u tom periodu 52 utakmice.

On se podsjetio i na svoj posljednji boravak u Sarajevu, kada je njegova reprezentacija prije 28 godina na Koševu odigrala bez golova sa tadašnjom Jugoslavijom. Slavni francuski nogometaš također se prisjetio i utakmica koje je igrao protiv selektora naše reprezentacije, legendarnog Safeta Sušića.

"Igrao sam nekoliko utakmica sa argentinskom legendom Maradonom i uglavnom sam lako izlazio na kraj sa njim. No, kad je riječ o Sušiću, njemu nisam mogao ništa", kazao je Tigana.

Posljednjeg dana predavač na simpoziju bio je i nogometni reprezentativci bivše SFRJ, igrač Sarajeva i Stuttgarta Predrag Pašić, a govorio je o temi "Nogomet i rad sa mladima".

Predavači na ovom eminentnom skupu još su bili vrhunski sportisti, terneri i sportski radnici i profesori s prostora Balkana - Neven Spahija, Mateo Beusan, Mirko Novosel, Igor Štimac, Muhamed Konjić, Jasna Bajraktarević, Ismet Gavrankapetanović, Nebojša Popović i drugi.

Direktor simpozija "SimpoSar" Sabahudin Topalbećirević na zatvaranju je istakao da se nada da će ljudi u BiH shvatiti da nam je sport najbolji ambasador te je ocijenio da je ovaj skup "napravio nešto pozitivno".

"U Sarajevo smo doveli pobjednike. Smatram da je ovogodišnji simpozij bio bolji od prošlog. Ovakvim manifestacijajama želimo da i u sportu napravimo nešto poput Sarajevo film festivala", kazao je Topalbećirević.