sport
118

Dan Thompson, čovjek koji trči u 205 država svijeta protrčao i kroz BiH

Klix.ba
Uz podršku Britanske ambasade u Sarajevu, jučer je održana jedan imporesivni sportski događaj koji je ujedno i dobrotvorni projekat "Run the World", bos.Trčati svijetom. "Run the World" predstavlja nesvakidašnji izazov čiji je začetnik Dan Thomson, britanski biznismen i sportski entuzijasta koji je donio odluku da trči po 10 km u svakoj zemlji svijeta, ukupno u 205 zemalja, do 2020.god Olimpijskih igara u Tokiju.

Dan čini ovaj izazov da bi promovisao koristi od bavljenja sportom ali i da bi prikupio novac za istraživanje o liječenju raka nakon što je njegova majka nedavno preminula od ove bolesti. Dan je već trčao u više od 57 različitih zemalja svijeta, a u prethodnom periodu društvo su mu pravili elitni međunarodni atletičari, osoblje Britanske ambasade, domaći atletičarski klubovi, ali i veliko krdo kamila nedavno u Omanu.

U ime Britanske ambasade, njegova ekscelencija Ambasador Edward Ferguson je istakao da je veoma sretan i ponosan što je Ambasada pomogla održavanje jedne ovako vrijedne i impresivne aktivnosti u Sarajevu. Ambasada je povezala Dana sa Školom trčanja Klix Sarajevo i sa čijim članovima se Dan družio i istrčao 10km.

"Drago mi je da smo u prilici pomoći Danu i promovisati ovako važne vrijednosti i pozitivne primjere. Nadam se da će Dan uživati u svojoj trci i da će mu se dopasti trčanje kroz Sarajevo koje je jako lije grad. Želio bih da mu čestitam na ovom projektu i želim mu puno sreće i uspjeha u svih 205 zemalja"

Predstavljajući školu trčanja Klix, Mujanović Erol, direktor NVO Marathon Sarajevo je izrazio također svoje zadovoljstvo i sreću prilikom da pomogne Danu Thomsonu u ovoj incijativi.

"Dan je veliki čovjek i želim da mu čestitam na promovisanju ne samo zdravog načina života širom svijeta, čime se bori protiv rastućeg problema gojaznosti, već i na promocija trčanja kao sredstva za prikupljanje sredstava za dobrotvorne svrhe. Sve aktivnosti i sportski događaji udruženja "Marathon" u BiH imaju veoma sličan cilj i filozofiju, tako da je pomaganje Danu za mene i moje partnere bio prirodan čin."

Dan je u Sarajevo došao iz Slovenije a iz Sarajeva će trčati u Dubrovniku a potom u Podgorici.