sport
360

Zastava BiH prošla kroz evropske gradove: Na maratonima učestvovalo 30 bh. takmičara

Klix.ba
Između Budimpešte, Zenice, Zagreba i Minhena, naša zemlja je imala preko 30 maratonaca koji su uspješno završili maraton, jednu od najtežih sportskih disciplina na svijetu, a i u svim spomenutim gradovima vijorila se i BiH zastava.

Zahvaljujući vrijednim polaznicima škole trčanja "Klix", trkači iz BiH su već bili najbrojnija grupa na nekoliko utrka u regionu, a ovaj put su maratonci iz BiH bili veoma zapaženi i na prestižnom maratonu u Budimpešti gdje su trčali pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Najveći broj spomenutih maratonaca pratilo je plan treninga udruženja "Marathon" Sarajevo čija je grupa trkača za Budimpeštu brojala 20 maratonaca.

U većini slučajeva radi se o rekreativnim trkačima kojima je ovo bio prvi maraton u životu i koji su pratili šestomjesečni program i zajedničke treninge udruženja "Marathon. Po prvi put u istoriji Bosne i Hercegovine jedan bračni par je zajedno istrčao maraton, radi se o već poznatim rekreativnim trkačima Sabini i Harisu Jordamović.

"U mojoj dugogodišnjoj sportskoj karijeri danas je bio jedan od najsretnijih dana. Dočekujući u cilju maratona sve naše trkače, teško je bilo riječima opisati sreću koju sam osjećao i ponos na cijelu grupu koja je vrijedno trenirala u proteklih šest mjeseci da bi prošli kroz cilj maratonske trke", kaže Tomislav Cvitanušić, trener u školi trčanja "Klix" i partner u udruženju "Marathon" Sarajevo.

Dodao je da svi trkači imaju utoliko više zasluga, jer se ne radi o profesionalcima već o rekreativnim trkačima koji pored trčanja imaju mnogo drugih obaveza i prioriteta u svojim životima.

"Naša grupa je napravila sjajnu stvar i veliko sportsko postignuće, te sam zaista beskrajno ponosan na ove divne ljude koji su pokazali da imaju motiv, snagu, volju i predanost da urade nešto čime se mogu ponositi do kraja život", rekao je Erol Mujanović iz udruženja "Marathon" Sarajevo.

Za porast interesa u rekreativnom trčanju i vođenju zdravog života u Sarajevu, svakako su veoma zaslužni i vrijedni medijski partneri udruženja "Marathon" Sarajevo, Klix.ba i radio Antena Sarajevo, koji nesebično pružaju značajnu podršku svim aktivnostima udruženja i igraju važnu ulogu u promoviranju ove lijepe sportske priče.

"Medijski partneri su svojim aktivnostima u velikoj mjeri doprinijeli da ogroman broj naših sugrađana sazna više o trčanju, te da počnu da se bave trčanjem i da žive zdravije", saopćeno je iz ovog Udruženja.