Sedmerostruki prvak BiH u boksu
0

Damir Beljo: Volim ofanzivne borce, a uskoro ulazim u profi ring

Piše: Edin Isanović
Damir Beljo iz Mostara jedan je od najuspješnijih bh. boskera. Sedmerostruki je prvak BiH u teškoj kategoriji (do 91 kilograma). Učestvovao je na tri evropska i dva svjetska prvenstva, mediteranskim igrama, a osvajač je nekoliko međunarodnih turnira.
Damir Beljo
Damir Beljo
On nam je u uvodu rekao kako je sportsku karijeru počeo graditi u nogometu.

"Trenirao sam u HŠK Zrinjski. Tu sam ostao do svoje desete godine. Kasnije sam uz nagovor prijatelja Dalibora Buhača uporedo krenuo sa bokserskim treninzima. Počeci su bili rekreativni, a boks mi se izuzetno svidio. Izrazio sam želju da probam u ringu, mada sam imao velikih problema sa roditeljima zbog boksa. Mama je bila izričito protiv toga. Ipak, kako je vrijeme prolazilo gubio sam interes za nogomet, a boks mi je bio na prvom mjestu", kaže Beljo za Klix.ba.

Damir naglašava kako klub u kojem je trenirao nije bio registrovan pa ga je Darko Hrkač odveo u prostorije BK Mostar za koji je i nastupao.

"Nakon prvih sparinga treneri su me izdvojili. Istakli su kako su bili iznenađeni mojom hrabrošću i jačinom udarca. Nakon toga krenuo sam sa borbama. U tri meča upisao sam isto toliko pobjeda".

Ipak, početkom 2004. godine zajedno sa Daliborom Buhačom i Dražanon Bilićem osnovao je HBK Zrinjski.

"Uskoro nakon toga postao sam i juniorski reprezentativac BiH u boksu. Godinu poslije na pojedinačnom državnom prvenstvu za seniore osvajam zlato i postajem prvak BIH u poluteškoj kategoriji. Dobijam nagradu za najboljeg domaćeg borca, kao i za najboljeg boksera BiH. Od tog dana sam stalni član reprezentacije BiH. Do sada sam imao 115 mečeva od kojih sam iz 99 izašao kao pobjednik", dodaje on.

Inače, Beljo je nekoliko puta proglašavan za najuspiješnijeg sportistu grada Mostara.

"I za 2011. godinu dobio sam nagradu za najboljeg sportistu grada na Neretvi. To mi puno znači.To je moj grad i nagrada mi je dala dodatni poticaj da istrajem u naprorima i pokušam ostvariti što bolje rezultate. Moram spoemnuti i Damira Miletića koji mi pomaže oko treninga i jedan je od najzaslužnijih za moje uspjehe".

Beljo podvlači kako radnim danima trenira dva puta, dok u subotom vježba jednom, a nedjeljom odmara.

"Planiram ulazak u profi ring, a kasnije ćemo vidjeti. Iskreno, uvijek su me fascinirali ofanzivni borci", zaključio je Beljo koji je izabran za svjetsku boksersku ligu WSB u kojoj je nastupio za Milano Thunder iz Milana.