Višestruki prvak BiH
708

Biber: Kickbox je više od sporta, smeta mi kad nas borce etiketiraju kriminalcima

E. B.
Haris Biber: Psihološka priprema je najvažnija
Haris Biber: Psihološka priprema je najvažnija
Haris Biber, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih kickboksera, je u razgovoru za Klix.ba govorio o svojoj dosadašnjoj karijeri, stanju ovog sporta u našoj državi, ali i planovima za budućnost.

Dvadesettrogodišnji Biber, poznat širom regiona i po nadimku Brko, je član kickboks kluba Gazija iz Sarajeva, a u razgovoru za naš portal prijetio se svojih početaka.

"Nakon treniranja nogometa i košarke gdje se nisam pronašao, u mojoj osnovnoj školi sam čuo sam da postoji kickboks klub. Odlučio sam otići na trening i od tog dana kickboks je sastavni dio mog života", kaže Biber.

Biber potom pojašnjava šta ga je tačno privuklo jednom od najtežih sportova.

"Jednostavno, nakon mog prvog treninga pronašao sam se u tome. Postoji izreka 'Ko jednom navuče rukavice, ili će zauvijek ostati na njegovim rukama ili će ih zauvijek baciti'. Kickboks je više od sporta. Ima li nešto ljepše od toga da gledate dva borca kako se bore do posljednjeg atoma snage i idu jedan drugom 'skinuti' glavu u ringu, a nakon zadnjeg sudijskog zvona se izgrle i izljube?", poručuje Haris.

Prije kickboksa Biber je trenirao košarku i nogomet
Prije kickboksa Biber je trenirao košarku i nogomet

Kickboks je u svijetu jedan od najpopularnijih borilačkih sportova, no u našoj državi je skoro na marginama.

"Nije tajna da je kickboks u našoj državi nešto lošije organizovan, ali na prvi pogled se čini da se u posljednjih nekoliko godina situacija popravlja. Što se tiče profesionalnog kickboksa u BiH, situacija i nije baš na zavidnom nivou. Kao u mnogim stvarima, najveći problem su finansije i većina boraca u najboljim godinama svoje karijere bude primorana napustiti sport i okrenuti se nekom poslu. Raduje me što je otvoreno dosta novih klubova, kickboks je sve popularniji pa se nadam da će biti i više podrške i ulaganja u naš sport", govori Biber koji je u profesionalnoj karijeri zabilježio 19 pobjeda iz 26 borbi.

Višestrukom prvaku Bosne i Hercegovine smeta kada kickboksere, ali i sve one koji se bave drugim borilačkim sportovima ljudi nazivaju kriminalcima i batinašima.

"To je problem za sve one koji se bave borilačkim sportovima, nazivaju nas kriminalcima i sličnim pogrdnim nazivima, a sve radi nekih pojedinaca koji učine neka ružna djela i onda to povežu sa sportom kojim se bave i predstavljaju sve borce takvima. Ja se branim od tog etiketiranja tako što svojim djelima i ponašanjem nastojim pokazati da smo mi sportisti uspješni i na drugim poljima. Mogu s ponosom reći da sam završna godina Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Također, trener sam u svom klubu Gazija i svoje znanje prenosim na mlađe generacije", govori Biber.

Sparingovao je sa najboljim svjetskim borcima u Nizozemskoj 2019. godine
Sparingovao je sa najboljim svjetskim borcima u Nizozemskoj 2019. godine

Kako kaže Biber, najvažniji segment u kickboksu je psiha.

"Psihološka priprema je najvažnija. Koliko god bili fizički spremni, ako u glavi imate prepreke, one će vas spriječiti da dođete do cilja. U mnogim borbama možemo vidjeti da psihička snaga pobijedi protiv fizičke. U svemu tome najviše mi pomaže vjera iz koje crpim snagu i koja mi, ma koliko god bile teške, sve prepreke olakša", kaže Biber.

Biber je imao priliku i trenirati sa najboljim borcima današnjice u Nizozemskoj.

"Boravio sam 2019. u Hemmers Gymu, najjačem klubu na svijetu u kojem je ponikao Ramon Dekkers, najveći borac u historiji. Tamo sam proveo mjesec dana i trenirao sa najjačim borcima u mojoj kategoriji, prvacima Gloryja i sa nekim UFC borcima koji se tu spremaju. Sparinzi su tamo brutalni i izgledaju kao borbe. Sparingujete sa svima, nebitno koja ste kategorija i tu možete mnogo naučiti i napredovati", kaže Biber koji je prošle godine zbog pandemije imao samo jednu borbu.

"Kao i svima, tako i meni korona je poremetila sve planove i otkazala mnoge borbe. Nakon povratka iz Nizozemske korona je već uzela maha i počelo je otkazivanje borbi. U prošloj godini sam imao dosta zakazanih borbi koje su nažalost otkazane, pa sam tek uspio u oktobru odraditi jednu borbu u Sarajevu za King of Kings gdje sam zabilježio pobjedu. Tokom karantina nisam prestajao sa treninzima, a nadam se da ćemo svi iz ovog izaći još jači i da će sve ovo brzo proći te da će ubrzo krenuti i borbe", poručio je Haris Biber, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih kickboksera.