sport
0

Blatter: Možda je SP u Njemačkoj 2006. kupljeno

Totalsport
Sepp Blatter
Sepp Blatter
Predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter izrazio je sumnju da je Njemačka podmićivanjem dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva što je izazvalo bijesnu reakciju prozvanih.

Usred korupcijske afere koja je uzdrmala FIFA-u, ali i njegov položaj predsjednika, 76-godišnji Blatter "prisjeća" se nekih detalja.

"Ako su Svjetska prvenstva kupovana...pada mi na pamet glasanje oko SP-a 2006. godine kada je neko iznenada u zadnji čas napustio prostoriju. Umjesto izjednačenog omjera glasova 10-10, bilo je 10-9 za njemačku kandidaturu", izjavio je Blatter za Blick.

"Tada mi je bilo drago što moj glas nije morao odlučivati. Ali sjećam se da je neko nenadano napustio sobu, a ja sam tada naivno gledao na takvo nešto. Ne prejudiciram ništa, samo govorim što se dogodilo", dodao je čelnik FIFA-e.

Odmah po objavi ovih Blatterovih riječi stigla je oštra reakcija Njemačkog nogometnog saveza (DFB) odnosno njihovog generalnog sekretara Helmuta Sandrocka.

"Ovakve nebulozne primjedbe su potpuno neosnovane i služe isključivo skretanju pozornosti s trenutnih afera i događaja oko FIFA-e", izjavio je Sandrock

Zanimljivo, Blatter je upravo sada otkrio i da je bilo pokušaja da ga se podmiti, no on navodno nije pristao.

"Pokušaj podmićivanja dogodio se još 1986. godine kada sam bio generalni sekretar, a pristupio mi je čelnik jednog saveza. Uz napomenu da bi bilo dobro da suđenje u idućoj utakmici bude u korist njegove reprezentacije, pokazao mi je omotnicu koja je bila ubačena u džep mog kaputa. Unutra je bio iznos od 50.000 dolara koji sam predao u računovodstvo. Otvorili smo račun na njegovo ime i rekli mu gdje je novac. Podigao ga je i više nije bilo pokušaja da me se podmiti", zaključio je pošteni Sepp Blatter.