Jasna prijetnja
1

Dopredsjednik Etičke komisije Blatteru: Očisti FIFA-u ili odlazi

Totalsport
Joachim Eckert (Foto: AFP)
Joachim Eckert (Foto: AFP)
Nikad jasniju prijetnju prvom čovjeku Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Seppu Blatteru uputio je dopredsjednik Etičke komisije toga tijela Joachim Eckert…

Nijemac je u intervjuu za Focus poručio dugogodišnjem predsjedniku da od FIFA-e napravi transparentnu organizaciju ili više neće biti na njenom čelu. Također, od svih je članova FIFA-e zatražio da u potpunosti budu kooperativni kad je u pitanju istraga protiv korupcije jer ih u protivnome očekuje kazna koja može sezati i do izbacivanja iz organizacije.

"FIFA mora postati potpuno transparentna i svi se transferi novca moraju istražiti. Članovi FIFA-e moraju davati informacije istražiteljima, a to se odnosi i na Blattera. Ili će očistiti organizaciju ili će otići", istaknuo je Eckert.

FIFA-u u posljednje vrijeme potresaju brojni korupcijski skandali - od sumnjive prodaje televizijskih prava do navodne kupovine glasova tokom lanjskih predsjedničkih izbora. Novoformirana Etička komisija nema ograničenja u budžetu, a Eckert je naglasio kako se nada da će već do kraja godine riješiti prve slučajeve.