Nogomet
0

Blatter odbacuje optužbe da je znao za mito

FENA
Sepp Blatter
Sepp Blatter
Predsjednik Svjetske nogometne federacije Sepp Blatter odbacio je najnovije optužbe, koje ga terete da je znao da njegovi najbliži saradnici primaju mito.

"Niti sam podržavao podmićivanje, niti sam ga opravdavao. Za one koji još uvijek nisu obaviješteni, FIFA je bila ta koja je podnijela tužbu u slučaju protiv marketinške agencije ISL“, rekao je Blatter.

On je dodao i da su ljudi koji ga optužuju svjesni te činjenice, ali se prave blesavi, jer žele da ga uklone sa funkcije predsjednika FIFA.

"Kada kažem da je teško sagledati prošlost iz današnje perspektive, kažem to generalno i mislim da svi znaju zašto. Ponovo ističem, da ja nikada nisam primio mito. Svi to znaju i zato me sada napadaju da sam morao znati da su drugi podmićivani. Naglašavam da nisam znao za ISL sve do 2001. godine, kada je bankrotirao“, tvrdi Blatter.

FIFA je 11. jula objavila dokument koji potvrdjuje da su Havelange, kao i predsjednik Nogometnog saveza Brazila Ricardo Teixeira primili milione dolara mita.

Blatter je ranije priznao da je znao da je marketinška agencija ISL plaćala bivšeg predsjednika FIFA Joao Havelangea, ali je naveo da su takve isplate u Švicarskoj devedesetih godina prošlog bile legalne.

“U ona vremena takve uplate su se mogle pravdati kao poslovni troškovi, koji su se opet mogli odbijati od poreza. Danas je to protivzakonito. Ne možete današnjim standardima mjeriti nešto što se dešavalo u prošlosti. Inače postajete moralna policija. Tada nisam bio svjestan da je to prekršaj, isto kao što to niko drugi nije bio”, zaključio je Blatter.

Ovakva reakcija izazvala je negodivanje nekih od najmoćnijih saveza, pa je tako šef Njemačke nogometne lige Reinhard Rauball pozvao je Blattera da podnese ostavku zbog korupcionaškog skandala.