sport
77

BiH će na EYOF-u imati četiri predstavnika

FENA
Mladi bosanskohercegovački olimpijci od 13. do 21. jula učestvovat će na Evropskom ljetnom olimpijskom festivalu za mlade (EYOF) u holandskom Utrechtu.

Na sportskom festivalu u Holandiji Bosnu i Hercegovinu predstavljat će džudisti Harun Sadiković (JK Nippon), Aleksandra Samardžić (JK Leotar), Petar Zadro (JK Borsa) i Selma Ograšević (JK Lukavac). Trener reprezentacije je Arijana Jaha, a šef misije Samra Jurišić.

Na današnjem predstavljanju reprezentacije BiH u Sarajevu Jaha je kazala da se nada da će njen tim u Holandiji opravdati ukazano povjerenje i vratiti se s osvojenim medaljama. Ona vjeruje da je mali, ali odabrani bh. tim sposoban osvojiti najveća odličja, na što ukazuju rezultati iz prošle i ove godine.

"Sportisti koji će predstavljati BiH u dobroj su formi i mogu osvojiti medalje u Utrechtu. Sadiković je u 2012. bio peti borac Evrope, Samardžić je viceprvakinja Evrope u kadetskoj konkurenciji, Zadro je prošlogodišnji kadetski viceprvak Evrope, a ove godine je bio peti, dok je Ograšević ove godine bila sedma na evropskom kupu za kadetkinje u Zagrebu", kazala je Jaha.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH (OKBiH) Siniša Kisić naglasio je da je Komisija za vrhunski sport OKBiH za predstojeći EYOF imala nešto oštrije kriterije po pitanju odabira sportista, a sve u smislu postizanja boljih rezultata.

"Četvero sportista odabrano je uz uvjerenje da će, uz trenera Arijanu Jahu, postići dobre rezultate. Odlučili smo se za manji broj sportista za koje vjerujemo da mogu osvojiti odličja", objasnio je Kisić.

Reprezentacija BiH otputovat će u Utrecht 12. jula, a povratak je planiran za 22. juli, dan nakon završetka EYOF-a.