sport
0

Delegacija BiH ispraćena na Mediteranske igre u Mersinu, sportisti bez pomoći države

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sportska delegacija BiH, koju čini 45 sportista, 16 trenera i dva zvaničnika Olimpijskog komiteta BiH, svečanom konferencijom za medije ispraćena je na Mediteranske igre u Mersinu u Turskoj.

Novinarima je na konferenciji za medije predstavljen dio delegacije koja će predstavljati BiH u Mersinu od 20. do 30 juna. Predsjednik i potpredsjednik OKBiH, Siniša Kisić i Izet Rađo, poželjeli su našim sportistima da ostvare veći uspjeh u odnosu na prošle Mediteranske igre u Pescari u Italiji.

Naši sportisti su u Francuskoj 1993. godine osvojili 3, u Italiji 1997. dvije, u Tunisu 2001. tri, u Španiji 2005. šest i u Italiji 2009. godine osam medalja. Grupa od 46 naših sportista odlazi na Mediteranske igre u Mersin zahvaljujući velikom trudu, naporima i finansijskoj podršci bh. saveza, sporskih klubova, Olimpijskog komiteta i roditelja.

Kisić i Rađo su istakli da finansijske, kao i bilo kakve druge pomoći, od države nije bilo. Odazvalo se samo Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, čija je pomoć ipak nedovoljna. Zajednički su pozvali institucije BiH da pomognu u ulože u bh. sportiste.

Sekretar OKBiH, Said Fazlagić, rekao je da će na Mediteranskim igrama u Mersinu će učestvovati oko 4.500 sportista iz 24 države Mediterana, a u njihovoj pratnji je oko 1.500 trenera i zvaničnika. Oni će se takmičiti na 52 borilišta i terena u pet gradova. Igre čini 31 sport, od čeka su 24 olimpijska. BiH će po prvi put imati nogometnu selekciju na Mediteranskim igrama.

Našu sportsku delagaciju će u Mersinu voditi šef misije, sekretar OKBiH Said Fazlagić i njegova zamjenica Dejana Sadžak, a našu zemlju će predstavljati sljedeći sportisti:

streljaštvo:

Darija Kitić

boks:

Alem Čolpa,Velibor Vidić, Džemal Bošnjak, Bojan Aladžić (treneri Almedin Fetahović, Vlado Railić, Said Čolpa)

taekwondo:

Armin Gredić (trener Belmir Berberović)

boce:

Dario Stojičić, Andrija Čorluka

dizanje tegova:

Olivera Jurić

judo:

Dražen Subotić, Larisa Cerić, Amel Mekić, Mitar Mrdić, Selma Sejdinović (trener Branislav Crnogorac)

atletika:

Biljana Cvijanović, Dušan Babić, Hamza Alić, Kemal Mešić, Dejan Mileusnić (trener Mehmed Skender)

plivanje:

Ivana Nikolić (trener Željko Panić)

karate:

Mirsada Suljkanović, Alem Kupusović, Nermin Potur, Edin Muslić, Admir Zukan (trener Denis Muhović)

nogomet:

Vedran Kjoševski, Omar Marković, Armin HOdžić, Amar Rahmanović, Fedor Predragović, Mirko Marić, Branimir Odak, Anto Petrović, Jozo Špikić, Haris Hajradinović, Emir Plakalo, Damir Sadiković, Almir Čerimagić, Renato Gojković, Adin Čiva, Almir Kasumović, Haris Muharemović, Halil Hajtić (Treneri Murat Jaha, Eldin Jarodić, Admih Zaimović, Vlado Jagodić, Sakib Malkočević, Toni Karačić

hrvanje:

Ajdin Brkić, Elvir Čosić (treneri Sanel Bečković, Milenko Perkić).