Nakon slučaja Armstrong
0

Biciklizam će biti izbačen iz olimpijskog programa?

Totalsport
Član Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Dick Pound, bivši predsjednik Svjetske antidopinške agencije (WADA), ne isključuje mogućnost da biciklizam bude izbačen iz olimpijskog programa.

Pound je svoje mišljenje izrazio dan nakon što je penzionisani američki biciklist Lance Armstrong u intervjuu poznatoj voditeljici Oprah Winfrey navodno priznao da se praktički tokom cijele karijere dopingirao. Intervju će biti objavljen u četvrtak, ali američki mediji su, pozivajući se na pouzdane izvore koji su prisustvovali snimanju, objavili da je Armstrong priznao varanje.

Teksašaninu je oduzeto svih sedam naslova s Tour de Francea, a uz to mu je i doživotno zabranjeno bavljenje sportom odlukom Američke antidopinške agencije (USADA) koja je presudila na temelju više od hiljadu stranica znaučnih dokaza i svjedočenja Armstrongovih bivših timskih kolega. Upravo zbog velikog broja dopinških slučajeva u biciklizmu i to kod najuspješnijih svjetskih biciklista, Pound smatra da je moguće izbacivanje tog sporta s olimpijskih igara.

"Moguće je da IOC neće imati drugog izbora nego da poduzme tako drastičnu mjeru", istaknuo je Pound.

Kanađanin zamjera i Međunarodnoj biciklističkoj federaciji (UCI) slabu posvećenost borbi protiv dopinga.

"Jedini način da se počisti taj nered je da ljudi iz UCI-a kažu 'više nas nema na olimpijskim igrama, a želimo biti na njima, idemo se izboriti za povratak', poručio je Pound.