|

Armstrongu oduzeta i brončana olimpijska medalja iz 2000. godine

Armstrongu oduzeta i brončana olimpijska medalja iz 2000. godine
1
T
Totalsport
17.1.2013. u 15:27
1
komentara
1

dijeljenja
Armstrongu oduzeta i brončana olimpijska medalja iz 2000. godine Lance Armstrong
Malo po malo je Lance Armstrong, nekada legendarni američki biciklist, a danas najpoznatiji sportista uhvaćen u dopingu, ostao bez svega. Ostao je i bez olimpijske medalje.
Podsjetimo da je Armstrong 2000. godine na Igrama u Sydneyju osvojio brončanu medalju, ali mu je i ona oduzeta. Pismenim putem je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zatražio od Armstronga da vrati ono što je osvojio na sidnejskim cestama.

Teksašanin je u razgovoru s Oprah Winfrey napokon priznao da je tokom najvećeg dijela karijere koristio nedopuštena sredstva i da je dopingiran osvojio sedam naslova na Tour de Franceu. Svi su mu ti naslovi, podsjetimo, oduzeti, a uz to mu je i doživotno zabranjeno bavljenje sportom odlukom Američke antidopinške agencije (USADA), koja je presudila na temelju više od hiljadu stranica naučnih dokaza i svjedočenju Armstrongovih bivših timskih kolega.

Odluku je potvrdila i Međunarodna biciklistička federacija (UCI), a prihvatila ju je i Svjetska antidopinška agencija (WADA).

Inače, MOO je odlučio poslati pismo Armstrongu, vezano za povratak bronačne medalje, nakon što je UCI objavio kako se Armstrong neće žaliti na odluku o suspenziji. Imao je Armstrong tri sedmice vremena za žalbu, ali je nije uputio.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...