sport
2

Armstrong razmišlja o priznanju dopinga

Totalsport
Prema napisima New York Timesa, osramoćeni američki biciklist Lance Armstrong (41) rekao je svojim suradnicima kako ozbiljno razmišlja o priznanju sistemskog dopingiranja zbog kojeg mu je oduzeto sedam osvojenih naslova na Tour de Franceu...

Američki list se poziva na anoniman izvor i navodi kako Armstrong razmišlja o prizanju nadajući se da bi mu ono pomoglu u obnovi sportske karijere u triatlonu. Naime, Svjetska antidopinška agencija (WADA) i Američka antidopinška agencija (USADA) izrekle su Armstrongu doživotnu zabranu takmičenja u biciklizmu, ali i atletskim sportovima.

Međutim, Armstrongov odvjetnik Tim Herman je negirao mogućnost kako se njegov klijent odlučio promijeniti svoj dugogodišnji iskaz o nevinosti po pitanju dopinga.

"Kada i ako će Lance imati nešto za reći, neće biti nikakve tajne oko toga", rekao je Herman za Associated Press.

Armstrong se trenutno odmara na Havajima, a u slučaju promjene iskaza u dopinškom slučaju, bio bi suočen sa pravnim posljedicama zbog krivokletstva budući je svjedočio pod prisegom kako nikad nije uzimao zabranjena sredstva.

Podsjećamo, Međunarodna biciklistička federacija (UCI) ratificirala je u oktobru prošle godine odluku USADA-e o oduzimanju svih sedam naslova na Tour de Franceu (1999.-2005.) i doživotnoj Armstrongovoj suspenziji.