{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Armstrong u centru doping skandala

T
10.10.2012. u 21:39
1
12
Armstrong u centru doping skandala
1
Armstrong u centru doping skandala
Lance Armstrong (Foto: AP)
Američka antidopinška agencija (USADA) objavila je dokument koji sadrži više od 1.000 stranica i optužuje Lancea Armstronga "da je bio u centru najsofisticiranijeg, profesionalnog i uspješnog doping-programa koji je sport ikada vidio".
Među 26 osoba koje su pod zakletvom svjedočile kako je danas 41-godišnji Lance Armstrong, sedmerostruki osvajač Tour de Francea, koristio doping, ohrabrivao druge da to učine i pomogao u održavanju tajnosti programa, nalazi se i 11 Armstrongovih bivših timskih kolega.

Armstrong je naslove na Tour de Franceu, od 1999. do 2005. godine, osvajao vozeći za The United States Postal Service Team, odnosno za Discovery Channel, kako se ekipa zvala od 2004. godine.

"Doping zavjera The United States Postal Service Teama bila je profesionalno dizajnirana i prisiljavala je sportaše na korištenje opasnih droga, te izbjegavanje otkrivanja afere, kako bi osigurala svoju tajnost i na kraju ekipi donosila nepoštenu prednost u odnosu na konkurente kroz vrhunsku doping-praksu. Program su organizirali pojedinci koji su mislili da su iznad pravila i koji još uvijek igraju važnu i aktivnu ulogu u sportu danas", navela je USADA u saopćenju.

Armstrong je cijelom tokom svoje historijske karijere dosljedno negirao upotrebu dopinga. U augustu je odustao od svoje borbe protiv USADA-e, te je naveo putem saopćenja:

"Svaki čovjek u životu dođe do trenutka kada treba reći da je dosta".

USADA je pripremila dokument koji sadrži više od 1.000 stranica intervjua, finansijskih izvještaja i laboratorijskih rezultata. Među intervjuiranima su Armstrongovi bivši timski kolege George Hincapie, Tyler Hamilton i Floyd Landis. Izvještaj, tvrdi agencija, je "uvjerljiv i neoboriv dokaz koji po prvi puta donosi na svjetlo dana sistemsku, kontinuiranu i visoko profesionaliziranu doping zavjeru".

Armstrong nije javno komentarisao ovaj izvještaj. Njegov advokat je poslao pismo USADA-i u kojem tvrdi kako je "USADA djelovala kao tužilac, sudija, porota, žalbeni sud i krvnik".

Svjedočanstvo je i više nego poražavajući udarac za jednog od najtrofejnijih sportaša u svim sportovima. Armstrong je preživio rak i osvojio Tour de France sedam puta. Njegova fondacija za borbu protiv raka prikupila je više od 325 miliona dolara pomoći žrtvama raka i borbi za širenje svijesti o toj bolesti, kroz prodaju više od 72 miliona kultnih žutih narukvica.

Američka antidopinška agencija (USADA) u augustu je slavnom bicklisti doživotno zabranila nastupe i poništila mu sva bivša postignuća počev od prvog augusta1998. godine.

To znači da je Armstrong ostao bez svojih sedam naslova pobjednika najprestižnije svjetske trke, Tour de Francea. Za službeno oduzimanje naslova na Touru svejedno će trebati pričekati punomoćno rješenje Međunarodne biciklističke federacije (UCI). USADA nema krivične ovlasti izvan teritorija Sjedinjenih Američkih Država.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: