Skroman učinak
179

Bh. sport u 2018. godini: Bez velikih rezultata, Cerić nastavila niz uspjeha

Piše: O. T.
Damir Džumhur, Larisa Cerić i Edin Džeko. (Foto: Klix.ba i EPA)
Damir Džumhur, Larisa Cerić i Edin Džeko. (Foto: Klix.ba i EPA)
Bosanskohercegovački sport u 2018. godini nije iznjedrio rezultate za pamćenje, barem ne u poređenju s rezultatima koji su zabilježeni u prethodnim godinama. Među najveće uspjehe u protekloj godini spada plasman nogometne reprezentacije BiH u A Ligu nacija, plasman teniske reprezntacije BiH u play-off za Svjetsku grupu Davis Cupa te uspjesi Larise Cerić koja nastavlja briljirati u džudou.

Pored uspjeha nogometne reprezentacije i Larise Cerić, nije lako pronaći neki veliki rezultat u prethodnoj godini. Vrijedi istaknuti uspjeh Odbojkaškog kluba Mladost iz Brčkog koji je u drugom po jačini odbojkaškom takmičenju u Evropi CEV kupu izborio osminu finala, a zapažen rezultat napravila je i muška karate reprezentacija BiH koja je stigla do četvrtfinala na Svjestkom prvenstvu u Madridu.

Nogomet

Premijer ligu BiH po treći put uzastopno osvojio je Zrinjski koji je tako ispisao historiju našeg najjačeg klupskog takmičenja pošto je tako postao prvi klub koji je tri puta zaredom bio prvak. Kup BiH pripao je Željezničaru, a nastup bh. klubova na evropskoj sceni ponovo je okončan vrlo rano pa ćemo umjesto uspjeha pamtiti bolni poraz Sarajeva od Atalante na Koševu rezultatom 8:0.

Nogometašice SFK Sarajevo i dalje su apsolutni šampioni u ženskom nogometu s obzirom na to da su ponovo osvojile duplu krunu. U Ligi prvaka SFK je stigao do šesnaestine finala gdje ih je zaustavio veliki Chelsea, prvak Engleske.

Titulu prvaka BiH u futsalu ponovo je osvojio Mostar SG Staklorad, dok je titula prvaka Kupa BiH u futsalu pripala Centru. Mostarski tim je nastupio i u Ligi prvaka gdje je prošao preliminarnu fazu te ispao u Glavnoj rundi (naredna faza bila bi Elitna runda).

Nogometna reprezentacija BiH pod vodstvom Roberta Prosinečkog osvojila je prvo mjesto u svojoj grupi B Lige nacija ispred Austrije i Sjeverne Irske te se tako plasirala u A Ligu nacija gdje će igrati protiv najboljih reprezentacija Evrope. Zmajevi su ovim uspjehom zagarantovali i nastup u završnici B Lige nacija, što im otvara dodatnu šansu za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine ukoliko kroz kvalifikacije ne izbore učešće.

Mlada reprezentacija BiH je sve do posljednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo imala šanse da izbori baraž, ali u teškoj grupi s Rumunijom, Portugalom, Švicarskom, Velsom i Lihtenštajnom nije uspjela u tome i na kraju je osvojila treće mjesto. U svakom slučaju, rezultati Vinka Marinovića i njegovih igrača zaslužili su pohvale bh. javnosti.

Kadetska reprezentacija koju predvodi Zoran Erbez izborila je plasman u elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo gdje će se za plasman na završnicu boriti s Belgijom, Mađarkom i Norveškom.

Košarka

Dominaciju Igokee u bh. klupskoj košarci prekinuo je Zrinjski koji je osvojio titulu prvaka BiH, dok je titula u Kupu ponovo pripala Igokei. Našu zemlju u ABA ligi i ove sezone predstavlja Igokea, dok u Drugoj ABA ligi nastupaju Spars i Zrinjski.

Košarkašice RMU Banovići osvojile su duplu krunu u ženskoj košarci i tako izborile nastup u WABA ligi.

Košarkaška reprezentacija BiH izgubila je sve šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo i trenutno je posljednja u grupi K iza Francuske, Češke, Rusije, Finske i Bugarske. Ovu godinu obilježile su i trenerske promjene na klupi reprezentacije koju sada vodi Vedran Bosnić nakon što su ranije reprezentaciju vodili Duško Vujošević, Mensur Bajramović i Jasmin Repeša.

Velike promjene desile su se i u čelništvu Košarkaškog saveza BiH čiju je predsjedničku funkciju preuzeo jedan od najboljih bh. košarkaša svih vremena Mirza Teletović.

Rukomet

RK Izviđač je šesti put postao prvak BiH u rukometu, dok je titula u Kupu BiH pripala rukometašima Borca.

Rukometaši Borca su pobjedom nad Vogošćom u 3. kolu Challange kupa, trećeg najjačeg klupskog međunarodnog takmičenja u Evropi, izborili osminu finala u ovom takmičenju te tako nakon 14 godina dočekali evropsko proljeće. U osmini finala Borac će igrati protiv litvanske Sviese.

Rukometašice Gruda osvojile su četvrtu uzastopnu titulu prvakinja BiH, dok je titula u Kupu pripala rukometašicama Izviđača CO iz Ljubuškog.

Rukometna reprezentacija BiH ovu godinu pamtit će po "slučaju Nuić" zbog kojeg je propustila baraž za Svjetsko prvenstvo. Naša selekcija je uprkos pobjedama na terenu koje su joj trebale osigurati prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi ispred Švicarske i Estonije zauzela drugo mjesto pošto je meč protiv Švicarske registrovan rezultatom 10:0, jer je u tom meču nastupio Tomislav Nuić kojeg nije bilo u zvaničnom zapisniku.

Rukometaši su odlično započeli kvalifikacije za Evropsko prvenstvo nakon što su u Minsku pobijedili Bjelorusiju. Ta pobjeda nam je veliki korak ka plasmanu na završnicu iako smo u 2. kolu kod kuće izgubili od Češke

Cerić briljirala, Džumhur nazadovao, karatisti napravili zapažen rezultat, uspjeh OK Mladost iz Brčkog

Još jednu sjajnu sezonu imala je Larisa Cerić, najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine prema izboru Nezavisnih novina i Olimpijskog komiteta BiH. Cerić je osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu, što je fanstastičan rezultat. Sezonu je zaključila osvajanjem bronzane medalje na Mastersu koji se održao u gradu Guangzghou u Kini. Masters je dio World Toura gdje nastupa po 16 najboljih na planeti u svakoj težinskoj kategoriji. Ona je tako osvojila treću medalju na ovom najprestižnijem takmičenju pa je uz srebro na Evropskom prvenstvu i bronzu sa Svjetskog prvenstva, kao i prvo mjesto na Grand Slamu, potvrdila da se radi o sezoni iz snova.

Za razliku od prošle godine koju je okončao na 30. mjestu najboljih tenisera svijeta, najbolji bh. teniser Damir Džumhur ovu godinu okončao je na 47. mjestu. Ipak, i u ovoj godini Džumhur je uspio osvojiti ATP titulu i to na ATP 250 turniru u Antalyji.

Najbolji rezultat u karijeri u ovoj godini ostvario je Mirza Bašić koji je osvojio svoju prvu ATP titulu. Sarajlija je u finalu ATP 250 turnira u Sofiji savladao rumunskog tenisera rezultatom 2:1 u setovima nakon dva sata i 20 minuta igre.

Ovu godinu posebno ćemo pamtiti kada je riječ o bh. tenisu, jer izborili smo plasman u play-off za Svjetsku grupu Davis Cupa, a u play-offu smo poraženi od Japana.

Muška karate reprezentacija BiH izborila je četvrtfinale u borbama na Svjetskom prvenstvu u Madridu, a u toj fazi takmičenja poražena je od Italije.

Prvak BiH u odbojci Mladost iz Brčkog izborila je osminu finala u drugom najjačem klupskom takmičenju u Evropi CEV Kupu gdje je u prvom meču poražena od Amriswila iz Švicarske (3:0). Mladost revanš igra 15. januara i teško da će se plasirati dalje, ali sam dolazak do osmine finala veliki je uspjeh za ovaj klub i odbojku u BiH.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine u karateu Ivan Klepić osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu u kategoriji preko 84 kilograma. U finalnoj borbi bh. karatista je savladao Šahina Atamova iz Azerbejdžana, a prethodno je u polufinalnoj borbi bio bolji od Gruzijca Gogite Arkania.

Na istom prvenstvu Ivona Čavar osvojila je bronzu. Mostarka je u kategoriji do 68 kg imala težak žrijeb i već u prvom kolu se borila protiv kasnije finalistkinje Irine Zarecke iz Azerbejdžana i izgubila je. No, s obzirom na to da je Zarecka stigla do finala, 23-godišnja Ivona je kroz repesaž stigla do bronze pobjedama nad Slovenkom Pušnik, Šveđankom Rasmusson, Slovakinjom Kopunovom i Makedonkom Mojsovskom.

Odličan rezultat u ovoj godini ima i Sanjin Pehlivanović koji je osvojio titulu prvaka na Evropskom prvenstvu u bilijaru koje je održano u Holandiji. Pehlivanović je u finalu u Veldhovenu u disciplini "9 ball" savladao Nijemca Christiana Fröhlicha uvjerljivim rezultatom 8:2.

Najbolja bh. plivačica Amina Kajtaz ostvarila je sjajne rezultate na prvenstvu Hrvatske u plivanju na 25-metarskim bazenima. Mostarka je na ovom takmičenju plivala za svoj klub Mladost, a osvojila je sedam medalja, od čega čak šest zlatnih i jednu srebrenu. Dvadesetdvogodišnja Kajtaz je bila najbolja u disciplinama 50 metara leptir, 100 metara leptir, 200 metara leptir te u štafetama 4x100 metara slobodno, 4x200 metara slobodno i 4x100 mješovito. U štafetnoj disciplini 4x50 metara mješovito osvojila je srebro.

Zapažen rezultat ostvarila je i mlada bosanskohercegovačka taekwondo reprezentativka Džejla Makaš koja je osvojila je zlatnu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu koje se održalo u španskom odmaralištu Marine d'or.

Bacač kugle Hamza Alić osvojio je zlato na Mediteranskim igrama, dok je njegov kolega Mesud Pezer bio bronzani. Pezer je ove godine izborio i finale na Evropskom prvenstvu te je osvojio i nekoliko mitinga poput onih u Estoniji i Švedskoj. Pezer je uspjeh napravio i na Svjetskom dvoranskom prvenstvu gdje je bio peti uz rekord BiH bacivši kuglu na daljinu od 21,15 metara.

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nije imao godinu za pamćenje. Ističe se njegovo drugo mjesto na dvoranskom Međunarodnom atletskom mitingu u Gentu pri čemu je oborio i dvoranski rekord Balkana star 30 godina ( 1:46.33 ). Također, Tuka je osvojio i peto mjesto na utrci Dijamantske lige u Rimu.

Džeko odveo Romu do polufinala Lige prvaka, Pjanić i Juventus dominiraju Italijom

Još jednu sjajnu godinu iza sebe ima Edin Džeko koji je bio glavna uloga Rome u pohodu na polufinale Lige prvaka, pri čemu je Vučica spektakularno izbacila Barcelonu u četvrtfinalu pobijedivši je rezultatom 3:0 kod kuće nakon što je prethodno izgubila 4:1.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Miralem Pjanić je s Juventusom ponovo osvojio duplu krunu u Italiji i još jednom pokazao da spada među najbolje veznjake svijeta.

Odlične predstave u NBA ligi pruža Jusuf Nurkić kojem se ovog ljeta u najjačoj ligi svijeta pridružio i Džanan Musa.

Svakako vijedi istaknuti i igre Nemanje Gordića u Budućnosti koja je osvojila ABA ligu i priredila nekoliko iznenađenja u Euroligi.

Bh. rukometni golman Benjamin Burić nakon sjajnih predstava u njemačkom Wetzlaru prešao je u jedan od najboljih timova Evrope Flensburg gdje također pruža odlične predstave. Benjamin je zajedno s bratom Senjaminom ispisao historiju rukometne Lige prvaka pošto su oni prvi blizanci koji su se susreli na suprotnim stranama u ovom takmičenju. Senjamin nastupa za RK PPD Zagreb, a prošle sezone igrao je za Nantes koji je poražen u finalu Lige prvaka od Montpelliera.