Zaustavljeni od Italije
48

Karate reprezentacija BiH u muškoj konkurenciji stigla do četvrtfinala na SP u Madridu

Piše: O. T.
U Madridu je od šestog do 11. novembra održano 24. Svjetsko prvenstvo u karateu, a Bosnu i Hercegovinu predstavljalo je 18 karatista. Najbolji rezultat ostvarila je muška reprezentacija koja je u borbama izborila četvrtfinale gdje je poražena od Italije.

Muška reprezentacija je slavila protiv Austrije, Kosova i Kazahstana, a onda je u četvrtfinalu upisala poraz od Italije koja je na kraju osvojila bronzu. Zlato je pripalo Iranu, srebro Turskoj, a bronzu je osvojio i Japan.

"Seniorska karate reprezentacija BiH je jedna od najmlađih selekcija na svijetu, reprezentacija se u ekipnom dijelu takmičenja se plasirala među osam najboljih selekcija svijeta. U prvom kolu i borbi za 32 ekipe smo pobijedili Austriju, a za borbu među 16 ekipa smo pobijedili Kosovo. U borbi za plasman u četvrtfinale slavili smo protiv Kazahstana, ekipu koja je po meni bila favorit za medalju na SP. Za ulazak među četiri najbolje ekipe smo izgubili od Italije, moram napomenuti da je utjecaj Italije na samoj svjetskoj sceni bio presudan u ovom meču. Šta god da su takmičari uradili, nismo mogli doći do pobjede. Nažalost.", izjavio je za Klix.ba selektor Denis Muhović.

Najbolji plasman individualno imao je Meris Muhović koji je na kraju zauzeo deveto mjesto u borbama (do 84 kg). Zapažen rezultat imao je i Mensur Đozić koji je imao četiri borbe od kojih je tri pobijedio.

Našu reprezentaciju u karateu danas je ugostila ambasada BiH u Madridu nakon čega je ekipa krenula za BiH.

Na Svjetskom prvenstvu, posljednjem prije Olimpijskih igara u Japanu 2020. godine, sudjelovalo je rekordnih 1.117 takmičara iz 140 zemalja, a sjajan rezultat ostvario je Širokobriježanin Ivan Kvesić koji je Hrvatskoj donio zlato u borbama (do 84 kg). Kvesićev uspjeh Hrvatskoj je donio jedinu medalju sa ovog prvenstva, ali i plasman na visoko osmo mjesto u poretku najboljih zemalja prvenstva, a osmo mjesto dijeli i Srbija koja je također osvojila jedno zlato.

U izboru selektora Denisa Muhovića, Miroslava Klepića i Edhema Halilovića boje naše zemlje u Madridu su branili:

seniori (pojedničane borbe): Eldin Hajdarpašić (Karate klub Champion, Ilidža, u kategoriji do 60 kg), Faruk Sijerčić (Novi Grad, Sarajevo, do 67 kg), Mensur Đozić (Orkka, Lukavac, do 75 kg), Muhović Meris (Champion, do 84 kg) i Ivan Klepić (Neretva, Mostar, više od 84 kg);

seniori (ekipne borbe): Muhović Meris (Champion), Ivan Klepić (Neretva), Anes Čongo (Champion), Edin Sarić (Champion), Jusuf Suljić (Champion), Hamza Čajić (Orka) i Ervin Galić (Champion);

senior (kate): Sulejman Suljić (Doboj Istok);

seniorke (pojedničane borbe): Katarina Sušac (Neretva, do 50 kg), Anđela Soldo (Neretva, do 55 kg), Delfina Tadić (Neretva, do 61 kg), Ivona Ćavar (Neretva, do 68 kg) i Mirnesa Bektaš (Bosna, više od 68 kg);

seniorke (ekipne borbe): Ivona Ćavar (Neretva), Mirnesa Bektaš (Bosna), Noah Matea Medić (Neretva) i Iva Klepić (Neretva).