New Delhi
0

Atletičari i nacionalni timovi odgađaju dolazak u Indiju iz sigurnosnih razloga

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mnoge nacije su odgodile dolazak svojih timova na Igrama Commonwealtha u Indiji, pošto su organizatori zakazali da osiguraju zdravstvene i sigurnosne aspekte manifestacije, što je već dovelo do otkazivanja nastupa nekolicine vrhunskih atletičara.

Novi Zeland pridružio se Kanadi i Škotskoj odgodivši dolazak u New Delhi zbog lošeg smještaja za atletičare, te jakih monsunskih kiša i opasne 'denga' groznice, prenosi Reuters.

Igre, koje organizuju bivše engleske kolonije, održavaju se svake četiri godine i koštaju od tri do šest biliona dolara. Indija se nadala da će organizacijom prikazati svoj ekonomski i politički rast, međutim, igre su postale veliko razočarenje i bruka za vladu Indije.

Do koje mjere je situacija izmakla kontoli prikazuje podatak da je indijska vlada preuzela kontrolu organizacionog komiteta nad Selom Igara, koje treba ugostiti 6.500 atletičara.

Igre su dodatno zasjenile objavljene slike izgladnjelih pasa, ustajale vode, radnika koji uriniraju u javnosti i ljudskog izmeta pronađenog oko nedovršenog atletskog sela u centralnom Delhiju, dok je na lošem glasu i sigurnost objekata napravljenih za igre, nakon što se srušio mostić na glavnom stadionu, povrijedivši 27 radnika.

Najpoznatiji atletičar koji je otkazao svoj nastup u Indiji je trostruki olimpijski šampion u sprintu Jamajčan Usain Bolt.