Puna podrška
83

Angažovanje resursa Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH u potpori EYOF-u 2019

FENA
Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) pripremili su svoje ljudstvo i druge resurse za angažiranje u pružanju potpore održavanju Europskog olimpijskog festivala za mlade 2019 (EYOF 2019).

U tu svrhu, OSBiH su spremne dati puni doprinos ovom međunarodnom natjecanju s oko 250 pripadnika uz angažiranje jednog helikoptera u 24-satnoj pripravnosti za medicinsku evakuaciju (MEDEVAC) zračnim putem tijekom održavanja natjecanja.

Istodobno, predviđeno je angažiranje 21 licenciranog skijaškog suca iz sastava OSBiH, kao i Vojnog orkestra i Počasne postrojbe na ceremonijama otvaranja i zatvaranja EYOF-a 2019, te angažiranje deset pripadnika u okviru Tima za potporu EYOF-u, putem kojeg će se osigurati koordinacija s Uredom EYOF-a d.o.o. te praćenje, izvješćivanje i predlaganje rješenja po pitanju angažiranja OSBiH.

Uz to, 30 pripadnika Vojne policije bit će angažirano na osiguranju natjecanja, isključivo na zahtjev nadležnih civilnih sigurnosnih i policijskih struktura u BiH, a planirana je i potpora u osiguranju sustava veze, ustupanjem 100 toki-vokija Motorola i angažiranjem pet pripadnika OSBiH za održavanje komunikacijskih sustava.

Također, planiran je i smještaj za dvije stotine volontera EYOF-a 2019 u vojarni "Rajlovac".

Osim pomenutih aktivnosti, oko 200 pripadnika OSBiH će svakodnevno raditi na uređenju sportskih borilišta, a na raspolaganju će biti i tim OSBiH za eventualno uklanjanje eksplozivnih ubojitih sredstava.

Na Europskom olimpijskom festivalu za mlade, čiji su domaćini gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo, sudjelovat će 1.500 natjecatelja iz 50 zemalja. Natjecanje, koje će trajati od 9. do 16. februara, predstavlja najveći sportski festival za mlade sportaše u dobi između 14 i 18 godina.

Odvijat će se u sedam disciplina na Jahorini, Bjelašnici, Igmanu, Trebeviću i sarajevskoj Zetri, saopćeno je iz MOBiH.