sport
485

Amina Kajtaz, Mostarka koja je zadivila svijet: Nisam očekivala ovakav "bum"

Piše: O. T.
Amina Kajtaz
Amina Kajtaz
Mlada bosanskohercegovačka plivačica Amina Kajtaz zauzela je 36. mjesto u konačnom plasmanu na utrci na 100 metara leptir na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. U razgovoru za naš portal Amina je govorila o svom nastupu i reakciji na poruke i natpise onih koji su ostali zadivljeni njenom ljepotom.

Kajtaz je rođena 31. decembra 1996. godine i vrlo rano se počela baviti plivanjem. Na neki način prekretnica njene karijere desila se 2014. godine kada ju je primijetio slavni plivač Borut Petrič i od tada Mostarka Amina Kajtaz, kći bivšeg fudbalera Veleža Seada Kajtaza, živi i trenira u Dubrovniku.

Uz Petriča, Amina je mnogo napredovala, ali on nije mogao biti uz nju na Olimpijskim igrama. Naime, pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) nalažu da na dva plivača iz jedne zemlje ide jedan trener ukoliko oba plivača ne ispunjavaju A normu.

"Petrič nije mogao biti uz mene zbog pravila, ali ponosan je na moj rezultat"

Pošto ni Mihajlo Čeprkalo ni Amina Kajtaz nisu ispunili A normu za Olimpijske igre, naš Olimpijski komitet je mogao povesti trenera od samo jednog takmičara, a odabrali su trenera od takmičara koji ima bolji plasman. Zbog toga je u Rio de Janeiro otputovao Goran Grahovac, trener Mihajla Čeprkala.

"Ja sam veoma zadovoljna svojim nastupom. Rezultat 1:01.67 je drugi najbolji rezultat na području bivše Jugoslavije. Profesionalno treniram tek dvije godine tako da sam dala svoj maksimum i veoma sam sretna zbog ovog rezultata. Moram napomenuti da nažalost moj trener Borut Petrič nije bio sa mnom tako da je to utjecalo na mene i na moju tremu. Pravila MOK-a su takva da na dva plivača ide jedan trener. U ovom slučaju, išao je Goran Grahovac, trener Mihajla Čeprkala, a ne moj trener, jer Mihajlo ima više bodova", kazala je Amina.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mlada plivačica je ipak radila po uputama Petriča koji joj je slao program treninga. Nakon nastupa Amina se čula sa Petričem koji je bio izuzetno zadovoljan pogotovo zbog toga što je osjetio nervozu kod Amine prije njenog nastupa.

"Borut je bio veoma zadovoljan. Očekivao je rezultat 1:03:00, jer sam zvučala nervozno. Kada sam isplivala pozvao me i rekao da je ponosan na cijelu moju sezonu i na dobar rad. Mislim da će mi Olimpijada biti iskustvo za naredna svjetska i evropska prvenstva", ističe 19-godišnja plivačica te dodaje da su uslovi u Riju bili odlični.

"Isključila sam telefon zbog brojnih poruka"

Pored sportskih dešavanja i svega što se tiče samo za Aminino "borilište", a to je bazen, ogromnu pažnju privukla je ljepota mlade Mostarke. Naime, nakon što je naš tim prodefilovao kultnom Maracanom, društvene mreže su bile preplavljene o komentarima u kojima je glavno pitanje bilo: "Ko je plava Bosanka?".

Foto: EPA
Foto: EPA

Irci, Južnoamerikanci i brojni drugi korisnici društvenih mreža poručivali su da će navijati za Bosnu i Hercegovinu zbog Amine. Mlada plivačica je u tim momentima spavala, ali ujutro pred nastup shvatila je da će morati isključiti telefon kako bi se mogla fokusirati na nastup.

Twitteraši zaluđeni Aminom Kajtaz: Navijamo za Bosnu zbog prelijepe plave djevojke

"Nisam stvarno očekivala da će se desiti ovakav 'bum'. Sa ceremonije sam se vratila oko 23 sata po brazilskom vremenu i odmah legla spavati, jer sam ujutro imala nastup, ali kad sam se probudila dobila sam mnogo poruka u kojima sam vidjela različite natpise. Ipak sam ubrzo isključila telefon, jer fokusiranje na utrku i nastup na Olimpijadi su bitniji od svega. Mogu reći da je malim djelom to utjecalo na mene ,ali mislim više pozitivno, jer su i reakcije bile takve", kazala je Amina.