sport
5

Američki plivač Ryan Lochte suspendovan na deset mjeseci, vjerovatno propušta SP

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki plivač Ryan Lochte suspendovan je na deset mjeseci zbog lažne prijave o pljački tokom Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

To znači da bi jedan od najboljih plivača današnjice mogao propustiti Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, gdje bi bio glavni favorit u disciplinama mješovito, slobodnim i leđnim stilom.

Tridesetdvogodišnji Lochte će pauzirati do sredine 2017. godine, što znači da će vjerovatno propustiti smotru najboljih svjetskih plivača u Mađarskoj od 14. do 30. jula iduće godine.

Podsjetimo, osvajač 12 olimpijskih medalja je tokom Olimpijskih igara u Riju izjavio da je opljačkan zajedno sa kolegama iz reprezentacije Gunnarom Bentzom, Jackom Congerom i Jimmyjem Feigenom pod prijetnjom oružjem.

No, brazilska policija je 18. avgusta saopćila da je Lochte lagao, što je na kraju on i priznao.

Lochte je za posljedicu ostao bez nekoliko sponzorskih ugovora, a brazilska policija ga je optužila za lažnu izjavu, te je pokrenula sudski postupak nakon kojeg bi Lochte mogao dobiti zatvorsku kaznu u maksimalnom trajanju od 18 mjeseci.

Za sada je Lochte kažnjen samo od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta na zahtjev Olimpijskog komiteta SAD-a i Plivačkog saveza SAD-a.