Potpisao guverner
103

Američka država zabranila transrodnim osobama bavljenje sportom za žene

N. K.
Trenutak kada je guverner potpisao zakon (Foto: Twitter)
Trenutak kada je guverner potpisao zakon (Foto: Twitter)
Kevin Stitt, guverner američke savezne države Oklahome, potpisao je zakon kojim se transrodnim sportistima zabranjuje bavljenje školskim sportom za djevojčice.
"Štitimo ženski sport, osiguravamo jednake uvjete za sportistkinje. Kada je riječ o sportu, djevojke bi se trebale takmičiti s djevojkama, dok bi se dječaci trebali takmičiti s dječacima. I budimo jasni, to je sve što ovaj zakon kaže", rekao je Stitt.

Prijedlog zakona je lako prošao u Domu i Senatu pod vodstvom republikanaca, a stupio je na snagu odmah nakon potpisa guvernera.

Oklahoma je tako postala 12. američka država koja je donijela zakon kojim se transrodnim djevojkama zabranjuje učestvovanje i takmičenje u ženskom sportu u školi.

Inače, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procijenili su 2019. da je samo 1,8 posto srednjoškolaca u zemlji transrodno, dok se prema anketama tvrdi da samo oko 12 posto njih igra u ženskim sportskim ekipama.

Podsjetimo, posljednjih mjeseci mnogo pažnje izaziva slučaj američke plivačice Lie Thomas (22) koja je do prije dvije godine bila muško.

Prema pravilima dopušteno joj je takmičenje u ženskim disciplinama jer je završila potrebnu jednogodišnju terapiju testosterona.