Zbog kontroverzi
1

Amerikanci promijenili pravila za transrodne plivačice

D. B.
Lia Thomas
Lia Thomas
Američko upravljačko tijelo za takmičarsko plivanje USA Swimming promijenilo je svoja pravila za transrodne plivačice.

Tročlani medicinski panel će odsad odlučivati da li je "prethodni fizički razvoj kao muškarca" omogućio nefer prednost transrodnim plivačicama. Osim toga, vršit će se testiranja testosterona u periodu od 36 mjeseci prije takmičenja.

Ova odluka je donesena nakon što je transrodna plivačica s Univerziteta Pennsylvania oborila rekorde u ženskom plivanju. Nova pravila su saopćena u utorak, a na snagu stupaju odmah.

USA Swimming je saopćio da priznaje razlike u muškim i ženskim kategorijama, kao i sve nedostatke u elitnom direktnom takmičenju. Također, navedeno je da podaci pokazuju da bi najbolje rangirana plivačica u 2021. godini u prosjeku bila rangirana ispod 536. mjesta kada je riječ o rezultatima na muškim takmičenjima te godine.

Navedeno je da se nova pravila baziraju na dokazanim naučnim i medicinskim metodama, a donesena su zbog kontroverze u čijem je centru transrodna plivačica Lia Thomas, koja se takmičila i u muškoj kategoriji tri godine prije početka hormnoske terapije u proljeće 2019. godine. Thomas je oborila plivačke rekorde u ženskoj kategoriji na univerzitetu, a na mitingu u Ohiju u decembru se kvalifikovala za NCAA prvenstvo završivši 38 sekundi ispred drugoplasirane takmičarke.

Ipak, timske kolegice su podržale Thomas javnim nepotpisanim saopćenjem, dok je porodica jedne plivačice izjavila da ona bez obzira na treninge "nema šanse da pobijedi Thomas".

Također, prošle godine su roditelji plivačica poslali pismo u kojem su od NCAA tražili promjenu pravila za transrodne plivačice.