sport
173

Amel Tuka bit će predložen za državnu nagradu za sport u 2015. godini

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Komsija za dodjelu Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine, koja funkcioniše u sklopu Ministarstva civilnih poslova BiH, donijela je odluku u kojoj predlaže da se najboljem bh. atletičaru Amelu Tuki dodijeli državna nagrada za sport za 2015. godinu.

Pomoćnik ministra civilnih poslova za sport Suvad Džafić potvrdio je za Klix.ba ovu informaciju ističući kako je zbog administrativnih poteškoća Vijeće ministara BiH tek ove godine donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport za prošlu, 2014. godinu.

Komisija je obavila i posao vezan za dodjelu nagrada za 2015. godinu, a Ministarstvu civilnih poslova BiH bit će predloženo da se ova nagrada dodijeli bosanskohercegovačkom atletičaru Amelu Tuki.

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici je dodijelilo prvu nagradu za sport Bosne i Hercegovine za 2014. godinu Vahidinu Musemiću.

Kako je saopćeno, Musemić je dobio nagradu za životno djelo, u iznosu od 8.000 KM za osvojenu srebrenu medalju 1968. godine u nogometnom takmičenju u Kupu Evrope s tadašnjom reprezentacijom Jugoslavije. Kao igrač FK Sarajevo odigrao je 182 utakmice i postigao 83 gola, što ga svrstava među pet najboljih klupskih strijelaca svih vremena.