Olimpijski komitet: Amel Tuka je sportista godine u BiH

F
FENA
8.12.2015. u 21:40
116
17
Olimpijski komitet: Amel Tuka je sportista godine u BiH
116
1/7 Foto: FENA
2/7 Josip Pandža (Foto: FENA)
3/7 Foto: FENA
4/7 Foto: FENA
5/7 Foto: FENA
6/7 Foto: FENA
7/7 Foto: FENA
Atletičar Amel Tuka proglašen je sportistom godine u Bosni i Hercegovini u izboru Olimpijskog komiteta.
Tuka je ovo priznanje zaslužio nakon fantastične sezone u kojoj je postavio najbolje vrijeme na 800 metara u svijetu i osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kini.

Član Atletskog kluba Zenica ove godine osvojio je naslov dvoranskog prvaka Balkana na prvenstvu u Istanbulu, a nakon toga je u premijernom nastupu na jednom od mitinga Dijamantske lige u Monaku osvojio prvo mjesto uz najbolji rezultat sezone u svijetu. Sezonu je zaključio osvajanjem bronzane medalje na SP-u u Pekingu.

U izboru za sportistu godine u BiH nominovane su bile i džudo reprezentativke BiH Aleksandre Samardžić i Larise Cerić.

Osim nagrade za sportistu godine, na večerašnjoj svečanosti u Olimpijskom muzeju BiH dodijeljena su priznanja u još pet kategorija.

Za najuspješnijeg trenera u 2015. godini proglašen je selektor kadetske košarkaške reprezentacije BiH Josip Pandža, dok je kadetska košarkaška selekcija BiH proglašena najuspješnijom reprezentacijom u godini na izmaku.

Najuspješniji sportski klub je ženski odbojkaški klub Bimal Jedinstvo.

Mladi košarkaški reprezentativac BiH Džanan Musa izabran je za najboljeg mladog sportistu u kategoriji juniora, a teniserka Nafisa Berberović za najbolju mladu sportistkinju u kategoriji juniorki.

Olimpijski komitet BiH dodijelio je večeras i specijalna priznanja. Specijalna nagrada MOK-a dodijeljena je ministru civilnih poslova BiH Adilu Osmanoviću, a prof.dr. Safet Kapo dobio je priznanje za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta.

Posebna nagrada za istaknuti sportski rezultat dodijeljena je bokseru Damiru Belji.


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: