Svečanost u Sarajevu
0

Amel Mekić sportista godine u izboru Sportskog saveza BiH

FENA
Amel Mekić (Foto: P./Klix.ba)
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Džudista Amel Mekić proglašen je najboljim sportistom Bosne i Hercegovine 2011. godine, u tradicionalnom izboru najuspješnijih sportista Sportskog saveza Bosne i Hercegovine (SSBiH).

Odlukom stručnog žirija, koji su sačinjavali sportski radnici, bivši sportisti i novinari, na osnovu zlatne evropske medalje osvojene u Istanbulu (Turska) Mekić je proglašen najboljim sportistom i u muškoj konkurenciji, dok je u konkurenciji žena najboljom proglašena karatistkinja Eldina Maslo, osvajačica evropske srebrene medalje u konkurenciji sportista do 21 godine.

U konkurenciji za najboljeg sportistu bili su i Hamza Alić (atletika), Džemal Bošnjak (boks), Igor Laikert (skijanje), Meris Muhović (karate), Armin Mustedanović (odbojka) i Mirza Teletović (košarka).

Maslo je pobijedila u konkurenciji šest nominiranih kandidatkinja - Biljana Cvijanović (atletika), Dejana Komljenović (džudo), Eldina Maslo (karate), Sana Muslić (body-fitness), Žana Novaković (skijanje) i Aleksandra Vidović (odbojka).

Za najboljeg trenera proglašen je Branislav Crnogorac, selektor džudo reprezentacije BiH u kojoj nastupa i evropski šampion Amel Mekić. Crnogorac je odnio prestižnu nagradu ispred Amele Hadžiahmetović (stoni tenis), Goranan Hadžića (odbojka), Nenada Kovačevića (odbojka), Nedžada Mirojevića (skijanje), Namika Omerovića (dizanje tegova), Mehmeda Skendera (atletika) i Damira Zeljkovića (košarka).

U konkurenciji ženskih ekipa najuspješniji je bio Odbojkaški klub Jedinstvo iz Brčkog, osvajač duple krune u 2011. godini i učesnik CEV kupa, dok je u muškoj konkurenciji nagradu dobio Košarkaški klub Široki Brijeg, također osvajač Prvenstva i Kupa BiH, uz zapažen nastup u ABA ligi.

Nagradu za doprinos razvoju i popularizaciji sporta u BiH dobili su Safet Sušić (nogomet), Zlatan Bajramović (nogomet), Karate klub Ilidža, Sportski savez Grada Mostara i Zijad Sejdinović (džudo).

U juniorskoj konkurenciji za najbolje su proglašeni stonoteniserka Emina Hadžiahmetović i boćar Mate Ćorluka.

Na osnovu rezultata ostvarenih na evropskom univerzitetskom prvenstvu i drugim međunarodnim takmičenjima, najuspješniji studenti sportisti su karatista Alem Kupusović i džudista Mitar Mrdić.

Posebno priznanje Mirza Delibašić dobio je nogometaš škotskog Glasgow rangersa i reprezentativac BiH Saša Papac. Priznanje ''sportske nade'' stručni žiri je dodijelio osvajaču bronzane medalje na SP-u u kuglanju Nemanji Galiću, atletičaru Mesudu Pezeru za osvojeno šesto mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u bacanju kugle i košarkašu Nerminu Buzi, najboljem igraču juniorskog EP-a.

Nagradu za vrhunski međunarodni rezultat dobili su Tina Marić (karate), Ibro Miladin (džudo) Sportski plesni Centar ''Virus'' iz Bihaća i Boris Miljević (automobilizam).

Ocjenjivački žiri donio je odluku da posebno priznanje ''sportska ekipa decenije'' dodijeli Šahovskom klubu Bosna, karate reprezentaciji BiH i reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci.

Nagradu za životno djelo u oblasti sporta dobio je trener Nogometnog kluba Leotar iz Trebinja i predsjednik Džudo saveza BiH Miodrag Mrdić.