Izbor najboljih sportista u BiH
0

Amel Mekić i Dragana Knežević sportski junaci u BiH

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Rukometašica Dragana Knežević i džudista Amel Mekić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine u 2011. godini, odlučio je žiri 11. Izbora najboljeg sportiste BiH koji organizuju Nezavisne novine i Radio-televizija BiH a pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH.

Svečana manifestacija koja je ujedno bila i završni pečat ovogodišnjeg izbora, održana je u srijedu uvečer u prepunoj Kongresnoj dvorani hotela Holiday Inn u Sarajevu, a zvijezde večeri su bili nagrađeni sportisti naše zemlje koji su dobili veliki aplauz od brojnih gostiju, predstavnika političkog, kulturnog i javnog života naše zemlje.

Konkurencija Mekiću su bili rukometaš Danijel Šarić, fudbaler Edin Džeko, atletičar Hamza Alić i košarkaš Mirza Teletović, a stručni žiri je na posljednjoj sjednici, održanoj nekoliko sati uoči manifestacije, odlučio da to bude džudista koji je ove godine sa Evropskog prvenstva u Istanbulu donio zlatnu medalju.

Tim poduhvatom Mekić je svoje ime upisao u historiju kao treći sportista iz BiH sa zlatom sa EP. Prije njega to su činili samo bacač kugle Zlatan Saračević i bokser Marjan Beneš. Pored ovog uspjeha Mekić ima još nekoliko sjajnih rezultata, a treba naglasiti da je on već siguran putnik na Olimpijske igre u Londonu naredne godine.

"Ovu godinu ću zaista pamtiti kao veoma lijepu i uspješnu u mojoj karijeri. Postao sam evropski šampion i zaista je teško opisati kako sam se osjećao u tim trenucima. Te momente nikada neću zaboraviti. Sjajni rezultati ponovo su me doveli u konkurenciju za najboljeg sportistu, što je velika čast i zadovoljstvo. Ovakva priznanja na kraju godine zaista vas motivišu da i u narednoj date sve od sebe kako biste postizali još bolje rezultate", rekao je Mekić.

Dragana Knežević najbolja rukometašica u BiH

Dragani Knežević je ovo treći put da je ušla među pet najboljih sportistkinja BiH. Konkurencija su joj bile odbojkašica Sandra Mitrović, stonoteniserka Emina Hadžiahmetović, atletičarka Biljana Cvijanović i fudbalerka Amela Kršo. Jedna od najboljih rukometašica BiH u posljednjih pet-šest godina, koja sa svojim Borcem gospodari rukometnim terenima u našoj zemlji, je dobila jednoglasnu podršku žirija.

"Iskreno, nisam očekivala da ću biti izabrana, ali sretna sam naravno jer ovo je velika čast i mogu da obećam da ću da nastavim u istom smjeru. Kad dobijete ovakvu nagradu onda znate da su se svi oni silni i zamorni treninzi i utakmice isplatili", kazala je Kneževićeva koja je sa Borcem u posljednih pet godina osvojila pet šampionskih titula zaredom, a četiri puta i Kup BiH.

Pored ove dvije, nagrade su dodijeljene u još 10 kategorija. Žiri, kojim je ove godine predsjedavao legenda bh. fudbala Dušan Bajević, za najboljeg trenera je izabrao Branislava Crnogorca, selektora i trenera naših trofejnih duždista, a epitet najbolje ekipe u godini na izmaku je pripao fudbalskoj reprezentaciji BiH kojoj je malo nedostajalo da izbori Euro 2012.

Nagrada za fair-play

Da BiH ima dobru sportsku budućnost dokazali su karatistkinja Tina Marić i kuglaš Nemanja Galić. Pobjednica Svjetskog i Evropskog prvenstva za kadetkinje Marićeva je izabrana za najperspektivniju sportistkinju, dok je Galić, trećeplasirani na kadetskom Svjetskom prvenstvu, najperspektivniji sportista u 2011. godini.

Nagrada za fair-play je pripala Mladenu Žižoviću, fudbaleru Zrinjskog, koji je prvi priskočio upomoć igraču Veleža Bajri Spahiću spasivši ga od razularenih huligana tako što mu je dao svoj dres i sakrio ga na klupi Zrinjskog.

Anto Dafinić i Branimir Jelušić su u svoj život utkali sport i ostavili neizbrisiv trag te su ove godine dobili nagrade za životno djelo, a nagrada za razvoj sporta, zbog nemjerljivog doprinosa spašavanju bh. fudbala, koji je bio pred ponorom, dodijeljena je Ivici Osimu.

Ismet Godinjak, član reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci proglašen je za najboljeg sportistu u sportu za invalide, a reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci po deseti put je dobila nagradu za najbolju ekipu u sportu za invalide jer je po sedmi put postala šampion Evrope.

Džeko najpopularniji

Novoustanovljena Nagrada publike o kojoj su odlučivali posjetioci portala Nezavisnih novina očekivano je otišla u ruke fudbaleru Edinu Džeki. Napadač fudbalske reprezentacije naše zemlje i engleskog Manchester Cityja već odavno je najpoznatiji sportista sa ovih prostora za kojeg su u ovom trenutku čuli u svim krajevima svijeta.

U konkurenciji sa još devet vrhunskih sportista iz BiH, poput Danijela Šarića, Amela Mekića, Mirze Teletovića, Dragane Knežević, Sandre Mirović... Džeko je osvojio skoro polovinu glasova, a već nakon prvih nekoliko dana glasanja moglo se naslutiti ko je osvojio srca navijača. Bh. dijamant, kako ga od milja zovu navijači, bio je u konstatnom vodstvu do zaključenja glasanja 10. decembra.

Pedeset godina besplatnog zimovanja

Dragana Knežević i Amel Mekić, najbolji sportisti za 2011. godinu, su pored zlatnih statua i novčanih nagrada od po 2.000 KM, dobili i vrijedan poklon kompanije Fis iz Viteza. U pitanju je TIME SHERING, sedam dana godišnje, narednih pedeset godina, boravak u moderno opremljenim apartmanima uz korištenje bogato opremljenog kompleksa "Eko Fisa" na planini Vlašić.

Svi dobitnici:

  1. godina - Hasan Salihamidžić (fudbal)
  2. godina - Denis Muhović (karate)
  3. godina - Lejla Ferhatbegović (karate)
  4. godina - Đorđe Paštar (kuglanje)
  5. godina - Markica Dodig (boćanje)
  6. godina - Enid Tahirović (rukomet)
  7. godina - Markica Dodig (boćanje) i Arnela Odžaković (karate)
  8. godina - Memnun Hadžić (boks) i Lucia Kimani (atletika)
  9. godina - Edin Džeko (fudbal) i Larisa Cerić (džudo)
  10. godina - Nermin Potur (karate) i Larisa Cerić (džudo)
  11. godina - Amel Mekić (džudo) i Dragana Knežević (rukomet)