Preko 100 izlagača
98

Za sve zaljubljenike u nauku, tehnologiju i robotiku: Maker Faire 3. i 4. juna stiže u Sarajevo

I. B.
Maker Faire
Maker Faire
U organizaciji Asocijacije FabLab, 3. i 4. juna u Domu mladih i na platou KSC Skenderija, bit će održan drugi po redu Maker Faire Sarajevo - sajam nauke, inovacija, kreacija i robotike.

Ove godine učestvuje preko stotinu izlagača tehnoloških entuzijasta i pionira, preko inovatora, mejkera, startupa i inovativnih kompanija.

Kroz zabavnu stranu nauke bit će upriličene serije interaktivnih STEM radionica za najmlađe, prezentacije tehnoloških inovacija iz Bosne i Hercegovine i regije.

U okviru Maker Faire Sarajevo, prva stanica je Mostar, gdje će 2. juna biti predstavljena mobilna laboratorija iz Češke (Lab on Wheels), upakovana u posebno dizajniranu prikolicu. Ovakve laboratorije su vrlo rijetke, a ova je najveća te vrste na svijetu.

Maker Faire
Maker Faire

Nakon Mostara, mobilna laboratorija se seli u Sarajevo (3. i 4. juni) na Maker Faire koji se održava tokom ova dva dana.

Laserski rezač, 3D printeri, robotska ruka i drugi instrumenti, samo su neke od stvari koje će biti prezentirane i za mnoge izgledaju kao da su direktno iz naučne fantastike.

Edin Škaljić, direktor Maker Faire Sarajevo kaže da će ove godine ovaj događaj biti još više unaprijeđen od prethodnog. Uz okupljanje zaljubljenika u tehnologiju svih starosnih skupina, riječ je o zabavi za cijelu porodicu, a ulaz je besplatan.

Maker Faire
Maker Faire

"Ove godine Maker Faire Sarajevo će okupiti najveći broj izlagača i atrakcija do sada. Prošle godine ostvarili smo rekordnu posjećenost sa preko 10.000 posjetilaca. To nam dovoljno govori da u Bosni i Hercegovini ima fascinantnih znatiželjnih umova, čiji rad treba biti prepoznat, kao i onih koji žele vidjeti različite izume i kreativnosti ljudske snalažljivosti. Ovo je jedinstven događaj kojim želimo širiti znanje među mladima u svrhu slavljenja nauke te podizanja svijesti o važnosti nauke i društva", istakao je Edin Škaljić, direktor Maker Faire Sarajevo.

Maker Faire
Maker Faire

Ove godine, Maker Faire Sarajevo, uvezat će se sa Maker Faire u Beču, koji se otvara isti dan, te putem video linka proslaviti saradnju.

Glavni pokrovitelj događaja je Evropska Unija, a pokrovitelj Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, uz partnere Grad Sarajevo i općinu Centar Sarajevo.

U svijet nauke, tehnologije i robotike Maker Faire Sarajevo, možete zakoračiti u subotu, 3. juna, od 10 do 18 sati i nedjelju, 4. juna, od 10 do 15 sati, uz besplatan ulaz.

Kako je to izgledalo 2022. godine, pogledajte na sljedećem linku.