Nakon dugog čekanja
14

Virgin Galactic započinje komercijalne letove u svemir prije kraja juna

D. B.
Sir Richard Branson, odnosno njegova kompanija Virgin Galactic, započet će komercijalna putovanja u svemir prije kraja ovog mjeseca, kada se očekuje prvi let.

Prema planu, Virgin Galactic će obaviti let pod nazivom Galactic 01 u prozoru između 27. i 30. juna, a nakon ove najave investitorima, vrijednost dionica kompanije je porasla za 40 posto.

Ovaj let će zapravo biti naučna istraživačka misija, a na putovanje će krenuti tri člana posade iz Italijanskih zračnih snaga i Nacionalnog istraživačkog vijeća kako bi obavili istraživanje u mikrogravitaciji. Potom će nešto kasnije uslijediti i drugi komercijalni svemirski let, koji je planiran za početak augusta. Nakon toga će Virgin Galactic obavljati letove u svemir na mjesečnom nivou.

Ovi letovi predstavljaju prekretnicu za kompaniju osnovanu prije 19 godina, koja je prevazišla niz nesreća i tehničkih izazova. Prošlog mjeseca se raketni avion Virgin Galactica pod nazivom Unity vratio u akciju nakon gotovo dvije godine pauze. U njemu su bila dva pilota i četiri putnika, koji su iz pustinje u New Mexicu letjeli do ruba svemira i potom se spustili. Bio je to posljednji testni let za avion prije pokretanja dugoočekivane komercijalne usluge.

Virgin Galactic je prodao više od 800 karata za letove 80 kilometara iznad zemlje, a svaka od njih košta 450.000 dolara i nudi priliku za pogled iz svemira, kao i iskustvo bestežinskog stanja u trajanju od nekoliko minuta.

U maju je Bransonova kompanija Virgin Orbit ugašena nekoliko mjeseci nakon neuspjele misije. Ona se trebala baviti lansiranjem satelita u svemir pomoću rakete i aviona Comic Girl.