VSS Unity je spreman
17

Virgin Galactic će obaviti posljednji test svemirskog aviona 25. maja prije početka komercijalnih letova

D. B.
Dugi put Virgin Galactica prema svemirskom turizmu bliži se svom kraju.

Kompanija planira obaviti posljednji testni let svog svemirskog aviona VSS Uniti 25. maja, a spacijalistički trening će započeti 22. maja. Tokom misije će se provjeriti tehnička funkcionalnosti i "iskustvo astronauta" još jednom prije pokretanja komercijalne usluge.

Virgin nije objavio datum početka plaćene usluge i već ju je nekoliko puta odgodila, a posljednji put zbog izazova koji se odnose na poboljšanja aviona-nosača VMS Eve, koji nosi VSS Unity na visinu veću od 15.000 metara.

Poznato je da je Virgin obavio svoj prvi let u svemir s posadom u julu 2021. godine kada je dio tima bio i osnivač kompanije Richard Branson.

Uspjeh testnog leta je ključan za Virgin jer kompanija i dalje troši novac te je tokom prošle godine izgubila više od 500 miliona dolara. S druge strane, karta za let u svemir košta 450.000 dolara i zahtijeva depozit od 150.000 dolara, tako da bi ova sredstva mogla pomoći Virginu u borbi s gubicima, ali i u finansiranju dugoročnih ambicija kompanije koje ukljućuju sljedeću generaciju svemirskog broda Delta planiranu za 2026. godinu.

Pored toga, Virgin je i pod vanjskim pritiskom jer kompanija Blue Origin i njen vlasnik Jeff Bezos već šalju civile u svemir, dok SpaceX također polako ide ka realizaciji lunarnog turizma. Iako će svi ovi letovi biti izvan mogućnosti mnogih ljudi, Virgin ne želi zaostajati za rivalima u borbi za bogate putnike.