scitech
0

Vakcina protiv malarije će biti razvijena u naredne dvije godine

Sarajevo-x.com
Prije samo nekoliko dana, naučnici su otkrili ''Ahilovu petu malarije'', a sada predviđaju da će im trebati još dvije godine testiranja da pronađu lijek protiv ove opake bolesti.

Trenutno se rade istraživanja na nekoliko hiljada zaražene djece, a rezultati će biti poznati za dvije godine. Istraživanja, koja su optimistična, objavljena su u žurnalu Nature, a glavni istraživač je profesor Gavin Wright, sa Instituta u Cambridgeu.

"Mislim da je ovo dobar znak, da smo nakon dugogodišnjeg istraživanja pronašli tu slabu tačku ovog parazita i sada na potpuno novi način gledamo proces njegovog prilagođavanja domaćinu.", rekao je Wright, penosi Daily Mail.

Naučnici tvrde da su pronašli Ahilovu petu ove opasne bolesti koja izaziva porast temperature, glavobolju, groznicu, a često komu i smrt. Parazit Plasmodium falciparum, koji prenose komarci, je veoma prilagodljiv na promjene.

Testiranje vakcine se odnosi na posebne ćelije, ali su naučnici dobili dozvolu da nastave klinička testiranja. Tim naučnika je dokazao da, ukoliko se vakcinom koja je još u razvoju tretiraju samo određene vrste ćelija, parazit ne može da se udomaći i napadne tijelo.