Smanjenje rizika za 50 posto
0

Naučnici otkrili učinkovitu vakcinu protiv malarije

Sarajevo-x.com
Nova vakcina protiv malarije pomoći će u smanjenju rizika obolijevanja afričke djece od ove bolesti i do 50 posto, najnoviji su rezultati probnog testiranja.

Vakcina, čiji su probni rezultati objavljeni u utorak, razvijena je u laboratorijama britanskog farmaceutskog giganta GlaxoSmithKline u Belgiji, prenosi AlJazeera.

Poznata pod imenom RTS,S, vakcina je prva uspješna zaštita od ove bolesti. Probni rezultati su otkrili da je vakcina uspješna u 56 posto slučajeva kod djece dobi od pet do 17 mjeseci koja su primila tri doze ove vakcine. Vakcina radi tako što pokrene imuni sistem da se bori protiv Plasmodium falciparuma, najsmrtonosnijeg tipa parazita malarije.

Malarija, koja se prenosi ujedima komaraca, uzrokuje visoku temperaturu i groznicu, a rezultat je često smrt, pogotovo u dijelovima subsaharske Afrike i nekim dijelovima Azije. Probna testiranja vakcine uključuju 15.460 dojenčadi iz Burkine Faso, Gabona, Gane, Kenije, Malavija, Mozambika i Tanzanije.

Kada se radi o ozbiljnijem tipu malarije, koji djeluje na krvni sistem, mozak ili bubrege, kod onih koji su primili vakcinu smanjen je rizik od smrtnog ishoda za 47 posto.

"Ovo je zaista nevjerovatno, pogotovo kada se uzme u obzir da nije postojala uspješna vakcina protiv ove bolesti", rekao je glavni naučnik Tsiri Agbenyega.

On je dodao da su prvi rezultati ohrabrujući, ali da je pred njima dug put do konačnog izlječenja.

"Potrebno je uraditi istraživanja na mlađoj dojenčadi dobi od šest do 12 sedmica, kako bismo bolje predvidjeli ponašanje vakcine", rekli su u saopštenju i drugi eksperti.

Rezultati su objavljeni online na New England Journal of Medicine i na Malarija Forumu koji je upriličila Bill & Melinda Gates fondacija u Seattleu.

Bitno je napomenuti da su djeca koja su bila dio israživanja također koristila i dodatne mjere prevencije kao što su sprejevi i mreže za krevet.