|

Revolucionarna terapija u borbi protiv HIV-a

Revolucionarna terapija u borbi protiv HIV-a
0
S
SRNA
4.12.2011. u 10:17
0
komentara
0

dijeljenja
Revolucionarna terapija u borbi protiv HIV-a
Američki naučnici koji rade na otkrivanju lijeka protiv HIV-a, neuobičajenog virusa koji ne izbjegava odbrambeni sistem nego ga napada, u novom istraživanju odlučili su da pronađi terapiju koja će takođe kršiti pravila, u kojoj će se borba voditi bez obrambenog sistema - iz mišićnog tkiva.
Stručnjaci tvrde da se metoda pokazala kao vrlo uspješna. Testiranja ovog revolucionarnog pristupa, predstavljena u novom broju časopisa Nature, pokazala su da tzv. humanizovani miševi, s ljudskim imunim sistemom, ostaju zdravi čak i kada im se ubrizgaju doze virusa 100 puta veće od smrtonosnih.

Konvencionalna vakcina funkcioniše tako da se tijelo izlaže sigurnim verzijama ili dijelovima patogena koji jačaju odbrambeni sistem za borbu protiv budućih infekcija. Međutim, takav pristup za sada nije dao značajan uspjeh uglavnom zbog toga što HIV oslabljuje ćelije imunološkog sistema, prenose mediji.

U novom istraživanju tim stručnjaka s Kalifornijskog tehnološkog instituta u Pasadeni napravio je dramatičan zaokret u razmišljanju. Glavni istraživač David Baltimore i njegovi kolege odlučili su da potpuno ignorišu odbrambeni sistem umjesto da ga jačaju.

Njihov pristup temelji se dijelom na vakcini, a dijelom na genskoj terapiji koji zajedno mišiće pretvaraju u fabrike koje stvaraju moćna antitjela protiv HIV-a. Budući da se mišići ne nalaze na meti HIV-a, nastavljaju da stvaraju antitjela čak i nakon snažne infekcije opasnim virusom. Zbog toga je ova terapija uspješnija od poznatih u kojima se odbrambeni sistem podstiče tako da stvara antitijela.

"Mi stvaramo sličan efekt kao vakcinacija, međutim, nikada ne pozivamo odbrambeni sistem da odradi posao", rekao je Alejandro Balas iz Caltecha.

Tim je opremio bezopasne adeno viruse prehlade genima koji stvaraju moćna antitijela protiv HIV-a. Potom ih je upotrijebio kako bi nožne mišiće miševa zarazio genima koji lansiraju antitijela.

"Ovdje je ključna ideja da se tijelo opremi vlastitom fabrikom koja će stvarati antitijela protiv HIV-a'', rekao je Baltimore.

Miševi su nastavili da stvaraju antitijela cijeli život i ostali su zdravi uprkos naporima istraživača da ih zaraze HIV-om.

"Očekivali smo da pri određenim dozama HIV-a antitijela neće uspjeti da zaštite miševe, međutim, do infekcije nije došlo čak ni kada smo im dali 100 puta više HIV-a nego što bi bilo potrebno da se zarazi sedam od osam miševa", rekao je Balas.

Budući da su eksperimentalni miševi bili opremljeni ljudskim odbrambenim sistemom, naučnici očekuju da bi terapija trebalo da bude efiksana i kod ljudi. Klinička istraživanja na ljudima mogla bi da počnu za godinu ili dvije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.