Brojni eksperti
18

U Sarajevu održana treća međunarodna konferencija Kibernetička sigurnost

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Kulturni centar "Kralj Fahd" kao organizator i domaćin okupio je u Sarajevu brojne eksperte i zvaničnike na međunarodnoj koferenciji o kiberentičkoj sigurnost.

Ovo pitanje, kao jedno od najaktuelnijih u domenu globalnih sigurnosnih izazova, tokom cjelodnevnog zasjedanja analizirano je kroz 11 prezentacija, tri radionice i panel diskusiju.

Prisutnima su u uvodnom dijelu obratili Nj.E. Hani Abdullah M. Mominah ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, Bruce Berton, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini; Dr. Emir Kremić direktor Federalnog zavoda za statistiku, te Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Sanela Prašović Gadžo.

Neke od tema o kojima se govorilo su transformacija sigurnosti, CSI Database, kibernetička sigurnost u 2020., demonstracija hakiranja i zaštite, strategija kibernetičke sigurnosti, kibernetička sigurnost i kibernetički kriminal u kontekstu OSCE-a.

U okviru konferencije održana je i panel diskusija za mlade informatičare na temu “Vještačka inteligencija za kibernetičku sigurnost: prijatelj ili neprijatelj“

“Prisutni su mogli i slušati i goste predavače iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Francuske i Odjela za kibernetičku sigurnost Malezije koji su predstavili strategije koje sprovode na državnom nivou u borbi protiv kibernetičkog kriminala i podjelili svoja iskustva kroz praktične primjere i slučajeve“ kazao je prof. Fikret Mehović, PR Kulturnog centra KF.

Novina u programu ovogodišnje konferencije su radionice za mlade informatičare koje su održali mr. Vahidin Djaltur, Američki Univerzitet u BiH, Drinor Salmanay iz kompanije Sentry i prof. dr. Kemal Hajdarević sa Elektrotehničkog fakulteta UNSA iz oblasti “Digitalne forenzike mobilnih uređaja“, “Anatomije hakiranja“ i “Mrežnog hakiranja i steganografije“

Značaj konferencije, koja je privukla veliku pažnju stručnjaka iz ove oblasti, nije samo u prezentiranim temama, već u stvaranju mreža saradnje u regionu koje doprinose koordinaciji reakcija na kibernetičke prijetnje.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom NJ.E. gospodina Hani Mominah, ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini.