|

"Zombie" virus napao više od milion mobitela

"Zombie" virus napao više od milion mobitela
0
S
Sarajevo-x.com
12.11.2010. u 08:36
1
komentara
0

dijeljenja
"Zombie" virus napao više od milion mobitela Foto: Reuters
Više od milion mobitela u Kini je zaraženo virusom "Zombie", javili su kineski državni mediji CCTV i Xinhua. Virus je nazvan "Zombie" jer se prenosi sa mobitela na mobitel, baš kao što u filmovima zombiji ugrizom pretvaraju ljude u hodajuće mrtvace.
Virus se povezuje sa sigurnosnim aplikacijama koje potom transmituju detalje SIM kartice do centralnog servera kojeg kontroliše mala grupa hakera. Kada je mobitel zaražen, kontakti sa te SIM kartice počinju dobijati zaražene SMS-ove, javlja CNN.

Oni koji prime link SMS-om, automatski virusom zaraze svoj mobitel koji se i dalje prenosi. Virus uzrokuje velike troškove na računima korisnika zaraženih mobitela.

Iako mobilne mreže u Kini rade sve kako bi smanjile broj zaraženih SMS-ova, ekspert za telekomunikacije Zou Shihong je rekao da bi poboljšani virus mogao početi slati manje poruka, zbog čega bi ga bilo teže otkriti.

Kompanija "Chendu Qimiao", koja je vlasnik sigurnosnog softvera pomoću kojeg se virus širi, tvrdi da nema nikakve veze sa virusom i navodi da je korisnicima jako teško prosuditi koje su aplikacije zaražene virusom, a koje ne.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...