Tehnologija
0

VIDEO / Ženi ugrađena donja vilica napravljena 3D printerom

Sarajevo-x.com
Osamdesettrogodišnja Britanka je nedavno podvrgnuta prvoj transplantaciji donje vilice koja je napravljena 3D printerom.

Istraživački institut za biomedicinu pri Univerzitetu Hasselt u Belgiji je prošle sedmice saopćio da je implantirana prva "isprintana" donja vilica. Pacijentica sada može pričati i žvakati s lakoćom. Ranije je patila od hronične infekcije kosti i ljekari su bili zabrinuti da u njenim godinama rekonstruktivna operacija može uzrokovati komplikacije.

Donja vilica je napravljena od titanijumskog praha, zagrijana je i sastavljena od više slojeva. Kada je dizajn napravljen, za printanje je bilo potrebno nekoliko sati. Vještačka vilica je neznatno teža od prave.

Starica se priprema za ugradnju proteza koje će biti spojene na implantat. Liječnici vjeruju da bi u bliskoj budućnosti moglo biti još sličnih 3D dijelova namijenjenih pacijentima.

"Kompjuterska tehnologija donosi revoluciju u medicinskoj industriji. Operacije su trajale po dvadeset sati, a pacijenti su morali ostajati u bolnicama od dvije do četiri sedmice. No, operacija starice je trajala samo četiri sata, a iz bolnice je otpuštena nakon četiri dana", rekao je profesor Jules Poukens.

3D printanje postaje popularno zahvaljujući novim istraživanjima i kompanijama koje se time bave. Kompanija Made in Space pomaže astronautima da "isprintaju" dijelove poput ključeva i šarafa za svemirske brodove i svemirsku stanicu dok su u orbiti.

Kompanija za razmjenu fajlova, The Pirate Bay, prošle je sedmice uvela novu kategoriju "Psysibles" koja je dizajnirana da ljudima omogući razmjenu fizičkih objekata putem interneta. Razmijenjeni fajlovi postaju predmeti putem 3D thenologije printanja.