{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zašto na Googleu danas padaju jabuke?

S
4.1.2010. u 12:21
0
26
Zašto na Googleu danas padaju jabuke?
0
Ako ste danas posjetili početnu stranicu Googlea, mogli ste se i sami uvjeriti u simpatičan potez internetskog pretraživača na kojem je postavljena animacija pri kojoj sa grane padaju jabuke. Time je ovaj internetski gigant želio odati počast Isaacu Newtonu, jednoj od najutjecajnijih osoba u historiji nauke.

Upravo na današnji dan obilježava se rođendan ovog naučnika, rođenog 4. januara 1643. godine u Lincolnshireu u Engleskoj. U 17. stoljeću je otkrio i objasnio postojanje i pojam gravitacije, pošto je vidio kako jabuka pada na tlo, te se zapitao je li sila koje utječe na predmete koji padaju ista ona koja zadržava Mjesec u njegovoj putanji.

Utvrđujući zakon gravitacije, Newton je pokazao da je sila gravitacije jedan od principa stvaranja kome su podređeni zvijezde, Zemlja i Mjesec, da ljudi nisu slučajno priljubljeni za tlo, nego da je to posljedica sile gravitacije koja je neodvojiva od materije.

Također je unaprijedio poznate zakone gibanja i otkrio da je bijelo svjetlo sastavljeno od boja spektra (duginih boja). Postavio je temelj modernoj astronomiji izumom reflektorskog teleskopa.

Poznata je njegova izreka: "Ono što mi znamo je samo jedna kap - što ne znamo je okean."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: