{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaboravite šifre, novi softver za mobitele prepoznaje lice

S
28.10.2010. u 21:51
0
3
Zaboravite šifre, novi softver za mobitele prepoznaje lice
0
Zaboravite šifre, novi softver za mobitele prepoznaje lice
Foto: Reuters
Naučnici sa Univerziteta u Manchesteru su razvili inovativni softver namjenjen mobitelima koji može pratiti i prepoznati crte lica. Uskoro će mobiteli moći indentifikovati svog vlasnika, procijeniti gdje usmjerava pogled pa čak i kako se osjeća, piše "Daily Mail".
Softver je trenutno bez premca kada se govori o brzini i tačnosti. Uskoro bi se mogao početi upotrebljavati umjesto šifri i PIN brojeva za mobitele, kao i za surfanje internetom putem istih.

"Naš softver precizno prati i analizira cijelo lice, oči, nos, usta i oblik vilice. Mobilni telefon sa ugrađenom kamerom snima i prati dvadeset i dvije crte lica. Ovo čini prepoznavanje jako preciznim, a također nagovještava još veću interakciju sa mobitelom koju će biti moguće ostvariti u skoroj budućnosti. Softver je prvobitno namjenjen da bude dio sistema za prepoznavanje lica i glasa pri pristupanju internetu, e-mailu, društvenim mrežama i online bankarstvu. Alternativna upotreba je u svrhu zabave, kao što su neke šaljive aplikacije koje se koriste za uređivanje fotografije. U ovoj smo fazi posebno zainteresovani da pokažemo svrhu i primjenu naše tehnologije prepoznavanja lica", rekao je dr. Phil Treasdem, vodeći istraživač projekta na Univerzitetu u Manchesteru.

Softver prepoznavanja lica već koriste laptopi, web-kamere i Xbox 360 Kinect, ali ovo je prvi put da se ova tehnologija koristi za "pametne mobitele".

Novi softver, koji je proizvod dvadesetogodišnjeg projekta, demonstriran je na Nokiji N900.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: