Tehnologija
0

Zaboravite šifre, novi softver za mobitele prepoznaje lice

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naučnici sa Univerziteta u Manchesteru su razvili inovativni softver namjenjen mobitelima koji može pratiti i prepoznati crte lica. Uskoro će mobiteli moći indentifikovati svog vlasnika, procijeniti gdje usmjerava pogled pa čak i kako se osjeća, piše "Daily Mail".

Softver je trenutno bez premca kada se govori o brzini i tačnosti. Uskoro bi se mogao početi upotrebljavati umjesto šifri i PIN brojeva za mobitele, kao i za surfanje internetom putem istih.

"Naš softver precizno prati i analizira cijelo lice, oči, nos, usta i oblik vilice. Mobilni telefon sa ugrađenom kamerom snima i prati dvadeset i dvije crte lica. Ovo čini prepoznavanje jako preciznim, a također nagovještava još veću interakciju sa mobitelom koju će biti moguće ostvariti u skoroj budućnosti. Softver je prvobitno namjenjen da bude dio sistema za prepoznavanje lica i glasa pri pristupanju internetu, e-mailu, društvenim mrežama i online bankarstvu. Alternativna upotreba je u svrhu zabave, kao što su neke šaljive aplikacije koje se koriste za uređivanje fotografije. U ovoj smo fazi posebno zainteresovani da pokažemo svrhu i primjenu naše tehnologije prepoznavanja lica", rekao je dr. Phil Treasdem, vodeći istraživač projekta na Univerzitetu u Manchesteru.

Softver prepoznavanja lica već koriste laptopi, web-kamere i Xbox 360 Kinect, ali ovo je prvi put da se ova tehnologija koristi za "pametne mobitele".

Novi softver, koji je proizvod dvadesetogodišnjeg projekta, demonstriran je na Nokiji N900.