Tehnologija budućnosti
0

VIDEO / Zaboravite na iPhone, mobitel tanak poput papira nećete ni osjetiti u džepu

Sarajevo-x.com
U industriji u kojoj su manji uređaji sve više cijenjeni, uskoro će se pojaviti i interaktivni papirni kompjuter koji će vjerovatno dominirati u godinama koje dolaze.

PaperPhone posjeduje savitljivi elektronski display koji će predstavlja budućnost novih generacija kompjutera, ali i "pametnih" telefona. Ekstremno lagani uređaj je napravljen od tanke trake. Ovaj prototip također ima sve mogućnosti današnjih mobitela. Može sačuvati knjige, reproducirati muziku, slati tekstualne poruke i uspostavljati pozive. Najimpresivnije je to što PaperPhone ne troši energiju kada se ne koristi.

"Ovo je budućnost. Svi uređaji će nalikovati oveome za pet godina. Kompjuter izgleda, čini se i funkcioniše poput lista interaktivnog papira, tako da korisnici nemaju osjećaj da u rukama drža komad stakla ili metala. Njime se upravlja savijanjem i pritiskanjem njegovog displayja, te pisanjem olovkom po njemu", rekao izumitelj Roel Vertegaal.

Veličina tankog i fleskibilnog E Ink displaya je 9,5 cm dijagonalno. Mogućnost čuvanja i uređivanja dokumenata na većim sličnim uređajima bi značila da uredi više neće trebati papir i printere.

"Ured koji ne ovisi o papiru je veoma blizu. Sve se može sačuvati digitalno. Kompjutere možete naslagati jedan na drugi poput papira, pa čak ih i bacati po stolu", rekao je Vertegaal.

On će zvanično predstaviti papirni kompjuter u utorak na konferenciji Association of Computing Machiner's Human Interaction 2011, koja će se održati u Vancouveru.