Tehnologija
0

Zaboravite brojanje kalorija, skener SCIO je pravo rješenje

Klix.ba
Ukoliko brojite kalorije i na taj način planirate svoje obroke, sada postoji bolje rješenje, a to je molekularni skener SCIO.

Molekularni skener SCIO je uređaj koji može stati u džep, a koji se koristi za analiziranje hrane. Ovaj uređaj potom na smartphone šalje informacije o mastima, kalorijama i drugim sastojcima hrane.

Podaci skenirane hrane se šalju na cloud, a potom se upoređuju s najvećom svjetskom bazom podataka prije nego se detaljna analiza pošalje korisniku putem aplikacije instalirane na uređaje sa operativnim sistemima iOS ili Android.

Kompanija koja stoji iza molekularnog skenera SCIO je Consumer Physic iz Izraela.

Osim što pomaže osobama koje žele smršati, kao i dijabetičarima, SCIO se može koristiti i za skeniranja druge vrste. Ovaj uređaj detektuje različite materijale i pomaže korisnicima da uporede njihove sastave.

Kompanija želi razviti manju verziju skenera SCIO koja bi bila dio budućih smartphonea.

"Sljedeća verzija senzora će biti integrisana u smartphone, pa će korisnici trebati samo preuzeti aplikaciju i početi sa skeniranjem", izjavio je direktor kompanije Dror Sharon.

On je siguran da će proizvođači smartphonea usvojiti ovu tehnologiju, a obećao je da skener neće značajno povećati cijenu uređaja.