Pregledi ga skupo koštali
35

Youtuber Trevor Jacob mora u zatvor zbog namjernog rušenja aviona

D. B.
Slučaj poznatog youtubera Trevora Jacoba je okončan presudom prema kojoj mora provesti šest mjeseci u federalnom zatvoru nakon što je namjerno srušio avion u svrhu gledanosti.

Nekadašnji olimpijac je priznao da je lagao istražiteljima i uklonio dokaze. Sada bi konačno trebao doći kraj duge istrage tokom koje je Jacob ostao bez pilotske dozvole.

Sve je počelo u decembru 2021. godine kada je Jacom objavio video na videoservisu YouTube pod nazivom "I Crashed My Airplane". Video prikazuje Jacoba kako iskače iz aviona zbog navodnog kvara motora, a potom se letjelica srušila. Jacob se spustio padobranom i nakon toga pješačio do olupine kako bi uzeo brojne kamere koje su bile pričvršćene za avion.

Video je brzo postao viralan, no donio mu je i probleme. Drugi piloti su počeli preispitivati stvari prikazane u videu. Jacob je kazao da uvijek nosi padobran sa sobom tokom leta, no vrsta koju je imao kod sebe nije među onima koje bi pilot obično nosio. Drugi su uočili da je imao aparate za gašenje požara u pantolama dok je iskakao iz aviona. Ranije ove godine se izjasnio krivim za uništavanje aviona i prikrivanja dokaza s namjerom da opstruira federalnu istragu.

U jednom trenutku je youtuber rekao istražiteljima da ne zna gdje je avion, ali su 10. decembra 2021. godine on i njegov prijatelj pomoću helikoptera podigli olupinu aviona s mjesta pada. Jacob je potom uništio i bacio dokaze.

Godine 2022. mu je Federalna administracija za avijaciju oduzela pilotsku dozvolu zbog otkrića povezanih s padom aviona. U dijelu Jacobovog sporazuma o priznanju krivice je istaknuto da nikada nije namjeravao dovršili let te da je imao sponzorski dogoovr za promovisanje proizvoda u videu.

Jacob je napisao pismo sudiji zaduženom za njegov slučaj, izvinio se za svoje postupke te naglasio da je detaljno istražio rutu aviona kako bi bio siguran da blizu mjesta pada nema ljudi, objekata ni planinarskih ruta. Dodao je da nije trebao realizovati svoju ideju.

U međuvremenu mu je FAA vratio pilotsku dozvolu, no prije nego ponovo bude imao priliku da leti, morat će provesti šest mjeseci iza rešetaka.