Zabrane se nastavljaju
101

YouTube širom svijeta blokira medijske kanale koje finansira Rusija

I. B.
Broj zabrana za Rusiju sve je veći (Ilustracija: Shutterstock)
Broj zabrana za Rusiju sve je veći (Ilustracija: Shutterstock)
YouTube blokirao je pristup kanalima širom svijeta povezanim s ruskim državnim medijima, vodeći se politikom zabranjivanja sadržaja koji negira, umanjuje i banalizira već dokumentovano nasilje koje se odvija u Ukrajini.

Iz najpopularnije svjetske video platforme koja se nalazi u vlasništvu kompanije Google saopštili su kako rusku invaziju na Ukrajinu svrstavaju pod svoju politiku nasilnih događaja te da će svi sadržaji koji osporavaju istu biti uklonjeni.

Farshad Sadloo, glasnogovornik YouTubea rekao je kako je i blokiranje ruskih kanala u skladu s tom odlukom, prenosi Reuters.

YouTube je, podsjećamo, prethodno blokirao vodeće kanale Rusije RT i Sputnjik koji su daljnja ograničenja nazvali neopravdanom cenzurom.

"Blokiranje od strane YouTubea nije ništa drugo nego napad na jedan od osnovnih principa demokratskog društva - slobodu štampe", naveo je Sputnjik.

YouTube nije precizirao o kojoj je brojci blokiranih kanala riječ, ali ni kada će isti biti vraćeni.

Odluka dolazi nakon što su iz kompanije Googla pozvali YouTube da poduzme dodatne kaznene mjere protiv ruskih kanala optužujući ih za širenje lažnih navoda o Ukrajini i ratnim dešavanjima u toj zemlji.