Internet
0

YouTube dobio slučaj protiv televizije Telecinco

SRNA
Internet stranica YouTube dobila je na sudu slučaj, koji je protiv ove stranice podnio španski televizijski kanal "Telecinco" zbog zaštite prava na intelektualnu svojinu.

U sudskoj odluci se navodi da se vjeruje da je "emitovanje raznih audiovideo snimaka na internet stranici YouTubea kršenje prava na intelektualnu imovinu Telecinca, ali da je nemoguće kontrolisati sve video snimke dostupne korisnicima jer ih ima više od 500 miliona".

U odluci suda iz Madrida ističe se da YouTube nije taj koji postavlja snimke i zbog toga nema obavezu da kontroliše njihovu legalnost prije nego što nego što budu objavljeni.

"Njihova obaveza je da sarađuju sa vlasnicima prava kako bi se odmah povukao sadržaj nakon što se otkrije prekršaj", navodi sud.

Američka kompanija Google, u čijem je vlasništvu YouTube, odmah je pozdravila odluku.

Portparol Googlea za južnu i istočnu Evropu Bill Echikson rekao je da je odluka suda u Madridu "najvažnija u Evropi po pitanju prava na intelektualnu imovinu".

"Telecinco", koji je pod kontrolom italijanske medijske kuće "Mediaset" a koja je u vlasništvu premijera Silvija Berlusconija, tužila je YouTube jer emituje epizode nekih šou programa i prije nego što su emitovani u Španiji.