Sonyjev smartphone
12

Xperia XZ2 Premium ima 4K ekran i kamere za fotografisanje u "ekstremnim" uvjetima

Klix.ba
Manje od dva mjeseca nakon što je Sony na Mobile World Congressu predstavio smartphone Xperiju XZ2, kompanija je ponovo privukla pažnju zahvaljujući modelu Xperia XZ2 Premium.

Uređaj posjeduje isti dizajn kao i XZ2, ali ima bolji ekran, kameru, bateriju i još neke specifikacije. XZ2 Premium će biti dostupan u prodaji tokom ljeta, a cijena još ucijek nije poznata. Jedno je sigurno neće biti jeftin, jer standardni XZ2 košta 800 dolara, tako da je realno očekivati da cijena novog modela dostigne cijenu od 900 ili 1.000 dolara.

XZ2 Premium je dobio 5,8-inčni 4K ekran, što je poboljšanje u odnosu na 5,7-inčni Full HD+ ekran rezolucije 1.080x2.160 piksela koji iima standardni XZ2. Oba podržavaju HDR video. Kada gledate klipove, slušate muziku ili igrate igrice, primijetit ćete novi sistem vibriranja koji je debitovao s modelom XZ2. Cilj je da ponudi adekvatan feedback o onome što se događa na ekranu.

Najveće poboljšanje je doživjela kamera. XZ2 Premium ima dvije stražnje kamere, što je prvi put u historiji Sonyjevih smartphonea. Umjesto da doda telefoto/zoom sočiva kao Apple, Samsung i OnePlus, Sony je podijelio fotografisanje na senzor u boji od 19 megapiksela te monohromnu kameru od 12 megapiksela. Sony je pokušao nadmašiti sve po ISO performansama, a maksimalni ISO u slučaju fotografija koje pravi model XZ2 Premium iznosi 51.200, dok je kod snimanja videa 12.800.

Sony tvrdi da njegov AUBE procesor signala fuzijske slike može kombinovati podatke oba senzora, optimizirati ih za uvjete slabe svjetlosti te smanjiti buku kako biste dobili dobre rezultate.

Sistem s dvostrukom kamerom će imati i funkciju pravljenja portreta, koju Sony jednostavno naziva Bokeh mod. Taj mod će omogućiti korištenje samo monohromnom senzora za jasne i detaljne crno-bijele fotografije. Međutim, ova mogućnost će biti dostupna tek kada stigne update Q3 softvera. Premium model može snimiti slow-mo video rezolucije 1.080p. Naprijed je selfie kamera od 13 megapiksela, dok je kod standardnog modela ugrađena kamera od 5 megapiksela.

Za razliku od modela XZ2 s 4 GB RAM-a, Premium model je dobio 6 GB. Razlika je i u bateriji jer XZ2 Premium napaja baterija od 3.540 mAh u poređenju sa baterijom 3.180 mAh kod standardnog modela. Ipak, to ne znači i dugotrajniju bateriju, jer Premium ima ekran veće rezolucije.

Oba uređaja dolaze sa operativnim sistemom Android 8.0 Oreo te posjeduju procesor Snapdragon 845.

Vezani članci