Domet 19 kilometa
30

Wing predstavio veći dostavni dron, može nositi dvostruko teže pošiljke

D. B.
Kompanija Wing, koja je u vlasništvu giganta Alphabeta, pokušava unaprijediti uslugu dostavljanja dronovima, no relativno mali kapacitet tereta modernih dostavnih letjelica je ozbiljna prepreka.

Wing je predstavio novi dron koji je korak naprijed u pravom smjeru. Novi model može nositi teret do 2,26 kilograma, što je dvostruko više u podnosu na Wingov najbolji dron.

Novi dron može letjeti brzinom do 105 km/h, a njegova baterija mu omogućava let dug 19,3 kilometra, što znači da dostavu obavi za manje od šest minuta. To definitivno nadmašuje vrijeme dostave pizze, a većina njih je teška manje pomenutih 2,26 kg.

Povećanje nosivosti će omogućiti Wingu da obavlja još više dostava istovremenu te da ograniči broj narudžbi koje zahtijevaju više od jednog drona. Kompanija tvrdi da 30 posto njenih trenutnih dostava zahtijeva dva drona, no to je analiza koja u obzir uzima novi dron.

Dron će biti dostupan od naredne godine, no dolaze i naprednije verzije.

Wing radi u području Dallas - Fort Worth pored Australije, Finske i Irske. Za usluge dostave se udružio s prodavnicama kao što su Walgreens i Walmart.