Protest protiv zakona o pirateriji
0

Wikipedia ne radi: Zamislite svijet bez besplatnog znanja

Sarajevo-x.com
Wikipedia je jedna od nekoliko stranica koje su blokirale pristup svom sadržaju na 24 sata u znak protesta protiv zakona o pirateriji koji je predložio Američki kongres. Umjesto uobičajenog enciklopedijskog sadržaja, posjetioci Wikipedije na engleskom jeziku su pozdravljeni porukom obrazloženja razloga protesta.

"Zamislite svijet bez besplatnog znanja. Više od deceniju proveli smo milione sati gradeći najveću enciklopediju u ljudskoj historiji. Trenutno, američki Kongres razmatra zakon koji bi mogao oštetiti naše pravo na slobodan i otvoren internet. Kako bismo podigli svijest, naredna 24 sata ćemo 'potamniti' naš sadržaj", navedeno je u poruci objavljenoj na stranici Wikipedije.

Međutim, korisnici su jutros još uvijek mogli pristupiti Wikipediji sa smartphonea. Popularni Boing Boing je također blokirao svoj sadržaj, uz poruku da će nas odluka Kongresa "sve ubiti zauvijek".

Kontroverzni prijedlog zakona sukobio je Hollywood i Silikonsku dolinu, jer su se medijske kompanije udružile podržavajući prijedlog zakona, dok se tehnološke kompanije bore protiv predloženih zakona.

Inače, protest Wikipedije i drugih stranica je nastao kao odgovor na prijedloge zakona Stop Online Piracy (SOPA) i Protect IP (PIPA), protiv kojih su se izjašnjavali i iz Googlea, eBaya, Twittera, Mozille i mnogih drugih stranica.

Da podsjetimo, Wikipedia na engleskom jeziku ima oko 3.850.000 članaka, najveća je enciklopedija i ima više od 25 miliona posjeta dnevno.