{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlasnici Wikipedije tuže američku vladu zbog špijuniranja korisnika

Klix.ba
10.3.2015. u 19:11
0
3
Vlasnici Wikipedije tuže američku vladu zbog špijuniranja korisnika
0
Vlasnici Wikipedije tuže američku vladu zbog špijuniranja korisnika
Foto: AFP
Wikimedia Foundation, vlasnica slobodne online enciklopedije Wikipedia, danas je podnijela tužbu protiv američke Nacionalne sigurnosne agencije i američkog Ministarstva pravde.
Razlog tužbe je program nadzora pod okriljem američke vlade, a čelnici Wikipedije tvrde da masovni nadzor prometa na internetu pod nazivom "Upstream surveillance" krži ustav SAD-a i njegove ključne amandmane koji štite slobodu govora i štite građane od nezakonitog pretresa.

Program Nacionalne sigurnosne agencije "Upstream surveillance" prati komunikaciju građana Sjedinjenih Američkih Država sa građanima drugih zemalja kako bi sakupljala eventualne obavještajne podatke .

"NSA se priključuje na kičmu interneta i time lomi kičmu demokratije", rekla je direktorica Wikimedia Foundationa Lila Tretikov koja je dodala kako je kompanija zasnovana na slobodi izražavanja, preispitivanja i slobodi pristupa informacijama.

"Time što narušavaju privatnost naših korisnika, NSA prijeti intelektualnoj slobodi koja je izuzetno važna za ljudsku sposobnost stvaranja i razumijevanja znanja", rekla je Tretikov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: